Rökved / Rökvirke

smokewood_flis smokewood_large

En väldig viktig del inom BBQ är just röken och egentligen kan man använda de flesta sorters rökved utom barrträ och björk. Vanligast och det som är lättast att få tag i butik är Hickory, men tänk på att nästa gång du sågar ner ett lövträ i din trägård så är det läge att spara grenar som är tjockare är 4 cm och torka dom ordentligt. Många BBQ fantaster hävdar att man måste ta av barken innan man använder det som rökvirke, men vi har faktiskt inte märkt någon direkt skillnad. Vad är det då som skiljer dom olika träslagen åt – Nedanstående tabell visar vad du kan förvänta dig i smakväg.


 

 

Trädslag: Styrka: Smak: Lämplig till:
Al Mild Söt smak av rökt lax Fisk, fläsk, fågel
Äpple Stark Söt fruktig rök. Starkast röksmak bland fruktträd. Nöt, fläsk, skinka, fågel, vilt
Valnöt Mycket stark Stark röksmak, lätt bitter som valnöten Nöt, fläsk, vilt, storvilt
Körsbär Mild Söt fruktig rök som ger en rosaaktig nyans till vitt kött Nöt, fläsk, fågel, fisk, vild fågel
Hickory Stark Bacon smak, det vanligaste rökvirket och den mest igenkända smaken Nöt, fläsk, fågel, fisk, vilt
Jack Daniel’s Stark Söt rök med aromatisk klang, gott till rött kött Nöt, fläsk, fågel, vilt
Mesquite Stark Kryddig, mycket distinkt röksmak Nöt, fläsk, fågel, fish, game
Mullbär Mild Söt, skarp, björnbär rök smak Fläsk, skinka, fågel, vild fågel
Ek Mild Tung rök med liten eftersmak, ger maten en fin rökt färg Nöt, fläsk, fågel, fisk, vilt
Apelsin Mild Skarp citrus smak – perfekt till fisk och skaldjur, ger en gyllengul ton Fläsk, fågel, fisk, vild fågel, ost
Pecan Mild Liknar Hickory men ger en sötare och nötigare eftersmak Nöt, fläsk, fågel, fisk, vilt
Salvia Stark Aromatisk och robust smak av Italien Lamm, fläsk, fågel
Lönn Mild Mycket mild, med lätt röksmak Fläsk, skinka, fågel, ost, vild fågel

 

2 Responses to Rökved / Rökvirke

  1. Anders Orvemo 9 juni, 2014 vid 14:39 #

    Hej,
    Mitt stora intresse BBQ/Smoker, har själv en Weber klot, OHJ Longhorn Smoker och snart även en Kamado Joe. Kom hem från US i slutet av mars, släpade med mig wood chunks i handbagaget.
    Skulle vara intressant om Ni kunde publicera några leverantörer i Sverige, EU eller USA där man kan köpa olika sorters rökträ i större kvantitet och till ett bra pris. Om man tittar på priser i Sverige så är det en ”rip off” jämfört med vad du betalar i USA.

    Vänliga hälsningar
    Anders

    • Henrik Insulander 21 augusti, 2014 vid 14:44 #

      Hej Anders,

      Det du skriver är helt sant. I dagsläget är det mycket svårt att få tag i rökved och speciellt då Chunks. Weber har ju numera fått stor distribution på sina flis i olika smaker, men det blir mycket riktigt dyrt i längden. Själv brukar jag be vänner med mycket fruktträd att spara grenar när de beskär. sedan låter jag de torka i ett par år och sågar sedan upp dem till chunks. Hickory, Pecan, Mesquite m.fl. är ju ovanliga i Sverige så där är det bökigare. Den sida som jag kan tipsa om är http://www.Grillhouse.se, de har det mesta och levererar snabbt. http://www.grillhouse.se/smokechips-pellets-woodchunks/

Kommentera