Ring oss: 08-673 01 80

Registrera

Temperatur

 digital_termometerAtt få rätt kärntemperatur när man grillar är A och O. Det finns inget så tråkigt som när man förstör maten med att låta den gå för länge eller om den ligger rå på tallriken.

I dagsläget är det lätt att hålla koll på temperaturen, det enda du behöver är en digital termometer. Man kan köpa en hos IKEA för 59 kronor som gör jobbet minst lika bra som dyrare alternativ.

För att köttet ska bli riktit saftigt bör det få vila inslaget i folie (ej helt tätt) innan det serveras. Tänk på att temperaturen fortsätter att stiga under tiden, så ta köttet innan optimal temperatur uppnåtts (stora stekar stiger mer i temp än små).  Spara köttsafterna som bildas i folien och använd till eventuell sås.

Grillar du skivat kött kan du även känna med fingret när du nått rätt temperatur. Det ska kännas ungefär så här:

  • Rött – känns i motstånd som din kind
  • Medium – kännas i motstånd som nästippen
  • Välstekt – kännas i motstånd som hakan

Vilken temperatur ska då köttet ha när man serverar det? En smaksak – Ja definitivt. Men nedanstående tabell ger förhoppningsvis svaret.

not_biff_iconlamm
Stek eller skivat kött
Rött 50 – 55 grader Mitten är röd, rosa mot kanten
Medium rött 55 – 60 grader Mitten mycket rosa, lätt brunt mot kanten
Medium 60 – 65 grader Mitten lätt rosa, brunt mot kanten
Medium välstekt 65 – 70 grader Inget rosa
Välstekt 70 grader och över  genomgående brunt
 Nötfärs 70 grader och över  genomgående brunt
fagel
 Kyckling 75 grader Köttsafterna är genomskinliga
Kalkon (kräver en rejäl grill) Tänk på att en 5 kilos Kalkon gärna får vila 60 till 90 minuter. Under den tiden kan tempraturen stiga hela 15 grader om den inte uttsätts för drag.  63 grader i bröst,70-75 grader i låret Köttsafterna är genomskinliga och benen lossnar lätt från köttet. Kalkon har inga trikiner och kan därför serveras lätt rött.
Anka (hel eller bröst) 65 grader i bröst,70-75 grader i låret Ta den vid 65 grader och låt den vila i folie minst 20 minuter.
flask
Stek, kotlett eller skivat kött
 Medium 65 grader Lätt rosa i mitten
 Välstekt 70 grader Brun rakt igenom
 Revbenspjäll 70 grader Tillagas gärna på låg temperatur – 125 grader
  Korv (rå från början)  70 grader
Skinka
70 grader
 Förkokt 60 grader
fisk
Vitfiskar t ex torsk, kolja, sej 52 grader  Köttet är ogenomskinligt och delar sig lätt
Hälleflundra 48 grader För hög innetempratur gör köttet torrt och smaklöst
Plattfisk 50-52 grader
Marulk 47-58 grader
Lax 48 grader
Tonfisk 31 grader
 Scampi 1,5 minuter på varje sida
Musslor Tills skalen är öppna Släng alla musslor som inte sluter sig vid rengöring.

 

 

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Facebook