Direkt, indirekt, vanlig eller BBQ grillning, begreppen är många, men som tur är är de enkla att lära sig. Direkt eller ”vanlig” grillning är det traditionella sättet att grilla, och kan jämföras med att använda stekpannan på spisen. Glöden befinner sig alltså direkt under maten, men fyll inte hela grillbotten med kol om du inte behöver, en sval plats på gallret är alltid bra att ha.

Direkt = Stekpanna

Indirekt = Ugn

indirekt_grill

Indirekt eller BBQ kan enkelt förklarat liknas vid att laga maten i en ugn på låg värme. Optimal temperatur i grillen brukar ligga runt 120 grader men kan växla beroende på vad som ska tillagas. Lägg sedan lite rökvike på glöden och du är på god väg till din första riktiga BBQ upplevelse. För att detta ska fungera krävs en grill med lock eller allra helst en smoker.

Om man frågar någon från Texas så är inte BBQ ett sätt att laga mat utan en konstform och att experimentera friskt är den enda vägen till frälsning. När man väl hittat sin optimala lösning är det så hemligt att man tar det med sig i graven. Vi ska försöka ge er en bra start som BBQ kock men det där lilla extra kommer med träning och ”hemliga” knep.

SmokechipsDet som skiljer indirekt/BBQ grillning från en vanlig ugn är röken, och grillen kallas också därför ofta för rökugn. Alla sorters hårda lövträd brukar fungera (se rökved). Barrträd fungerar inte, eftersom kådan både blir giftig och ger en dålig smak. Röken som kommer ut ur grillen ska vara ljus och dofta kryddigt, om röken blir mörk är temperaturen oftast för hög eller brinner rökveden för hårt. lägger du till torr rökved så får du en skarp och fyllig röksmak, fuktar du rökveden innan du lägger på den får du en mjukare rökarom.

Hel Kalkon, julskinkan eller en hel lax, allt går att BBQ grilla även om det tar sin lilla tid och kanske prövar ditt tålamod, men resultatet är oftast värt all möda i världen. chimneystarterFör att grillen ska hålla en något så när jämn temperatur under hela tillagningen måste man tillföra kol under tiden, enklaste sättet är att använda sig av ett tändrör så att man kan fylla på redan glödande kol (se tända grillen).

Tänk på att inte lyfta locket i onödan eftersom värmen försvinner omedelbart och det tar tid innan den kommer upp till rätt temp igen.

Om du saknar termometer i din grill kan du använda dig av din digitala termometer och sticka den i toppventilen, visserligen går en del inte högre än 120 grader och då är det bättre att skaffa en riktigt rökgastermometer (finns på t.ex Clas Ohlson).

Trackbacks/Pingbacks

  1. Låt var och en göra sin egen wrap.. - Grillkoll - 1 februari, 2016

    […] Direkt eller Indirekt? […]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.