För en del duger en 100 kronors grill från bensinmacken och andra vill ha ett utekök för 50.000 kr eller mer. Nu är det ju inte priset som är det viktigaste när man väljer grill, utan vad den kan göra, eller?

weber_one_premiumVi börjar med klotgrillen som blir allt vanligare, och det är inte så konstigt eftersom det också är den grill som kan mest. Många tror fortfarande att locket endast är till för att släcka uppflammande eld med, men det är mycket mer än så. Enklaste sättet att förklara på är, lock av = stekpannan, lock på = ugn. Med andra ord kan man tillaga stora stekar, hel kyckling eller kanske en hel lax i en klotgrill med s.k. indirekt grillning. Lägger man till rökvirke så fungerar den dessutom som en enklare BBQ smoker (se nedan). Weber har i princip mutat in marknaden vad det gäller kvalitativa klotgrillar, men även de billigare varianterna ger godkänt resultat, dock håller dessa inte lika länge. Vad är då det negativa med en klotgrill? Till att börja med används briketter eller kol i klotgrillen och för en del känns det besvärligt, smutsigt och tidskrävande (Känner du igen dig ska du kolla in gas nedan). Klotgrillen fungerar som BBQ smoker men inte helt tillfredställande, det är nämligen svårt att hålla en låg och jämn temperatur genom hela tillagningen. Men för ett allround användande är detta grillen att satsa på.

Landmann_pelargrillPelargrillen / Direktgrillen har historiskt sett varit svenska folkets grill. Skillnaden från klotgrillen säger sig själv – locket. Gallret är oftast höj och sänkbart vilket ger en större möjlighet till att moderera temperaturen. I den s.k. pelargrillen kan man även tända kolen med tidningspapper instoppat i pelaren, man skulle kunna säga att tändröret är inbyggt. Detta är egentligen den enda grill vi inte rekommenderar här på grillkoll. Detta beror helt enkelt på att utan lock försvinner all möjlighet till BBQ / indirekt grillning.

Weber_spirit_gasolGaslogrillen är den lates val. Vill man kunna få maten klar snabbt, enkelt, ha koll på temperaturen och slippa all aska så är detta bästa sättet. Gasolgrillen finns i alla prisklasser, men för att de ska vara bra krävs en ganska stor investering. Man ska heller inte glömma att det tillkommer köp av en gasolflaska ovanpå priset. Många hävdar att det inte smakar lika mycket om man grillar med gasol istället för kol, men smaktester har visat att skillnaden är minimal. Dessutom går det fint att använda rökspån även i gasolgrillen, så BBQ är fungerar utmärkt med en gasolgrill. Galler i gjutjärn eller riktigt tjockt rostfritt stål är att föredra eftersom det håller värmen bättre.

bbq_smokerBBQ Smoker – entusiastens val. Det är ännu inte så vanligt att man ser en riktigt smoker i svenska trägårdar. Åker man däremot till USA och framförallt Texas ser man den överallt. Man skulle kunna säga att detta är en blandning mellan en traditionell rök och en grill. Ofta ser de ut som ett lokomotiv med en kol / ved behållare på sidan av en tunna där man placerar maten och en skorsten där röken passerar ut. Den som provat revbenspjäll från en smoker har svårt att nöja sig med något annat därefter. Det går även bra att direktgrilla i en smoker även om det är lite bökigare. Weber har sedan länge sin Smokey Mountain i två olika storlekar. Denna skiljer sig i utseende från de flesta smokers och liknar mer en mina från andra världskriget. Den är dock väldigt bra på att hålla temperaturen jämn och länge. Landmann har också en BBQ smoker i sitt sortiment, men den är alldeles för tunn i plåten och för liten för att fungera riktigt bra.

3 Responses to Välja Grill

 1. Jens 11 juli, 2014 vid 16:19 #

  Du glömde den absolut bästa grillen, Kamado grillen.

 2. Martin Johansson 7 april, 2018 vid 19:41 #

  Kanada grillen…. Tja den känns mer som något man skall köpa för att det skall se bra ut.
  Klotgrillen 57 eller 67 är vad man behöver.

 3. Martin Johansson 7 april, 2018 vid 19:42 #

  Kamado grillen…. Tja den känns mer som något man skall köpa för att det skall se bra ut.
  Klotgrillen 57 eller 67 är vad man behöver.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.