Äntligen enkel kallrökning

Äntligen enkel kallrökning

Äntligen enkel kallrökning

För ett tag sedan fick jag frågan om jag ville testa Lilla Röken El från Lilla Rökeriet. Jag får således ingen betalning från Lilla Rökeriet och det jag skriver står jag för. Anledningen till att jag blev eld & lågor över denna lilla rök var möjligheten till att kallröka, något som är ganska besvärligt på många sätt. Dessutom går det lika bra att varmröka i den så möjligheterna är många. För att testa både varm och kall rök köpte jag en laxsida och bestämde mig för att göra vanlig varmrökt lax och Najadlax. För er som inte vet vad Najadlax är så handlar det om lax som först gravas och sedan kallröks.

Röken drivs som ni säkert redan förstått på el och det förenklar processen en hel del. Lilla Rökeriet har förvisso även vedeldade rökar, men där torde det bli svårt att kallröka. Hur som helt är det bara att plugga in kontakten för min del och försöka stämma av temperaturen för kallrökning. Jag vill ligga på 20-25 grader för optimalt rökupptag av råvaran. Många röker även kallare och det går bra, däremot ska man aldrig stiga över 30 grader då det finns risk för bakterietillväxt.

När jag testade röken var det 0 grader ute och det visade sig vara en väldigt bra temp eftersom jag bara slog på röken och ställde termostatvredet så lågt som gick, därefter låg röken stabilt på 25 grader. Om det är varmare ute säger instruktionsboken att man helt enkelt slår på röken och väntar till flisen börjar pyra och ger bra med rök. Sedan slår man av den och då lägger sig röken på några grader över utetempen. Således är det svårt att kallröka i en riktig värmebölja 😉

Jag röker min Najadlax i två omgångar om 8 timmar vardera, däremellan får den ligga i kylskåp i minst 12 timmar. På så sätt får man ordentlig röksmak och laxen håller sig väldigt länge. Efter första rökomgången slår det mig att röken är oerhört effektiv och tar knappt något rökflis, trots att den ryker på med fin tjock vit rök under hela processen. Jag hade fyllt upp hela flislådan, men det gick endast åt 1/3 och det får man nog hävda är väldigt effektivt.

Najadlaxen blev den bästa jag någonsin gjort och smaken var helt fantastisk. Dock rökte jag med alspån vilket jag ofta kan tycka bli väl stark i röksmaken, så nästa gång blir det äppelspån istället. Det ger en lite mjukare och rundare smak, vilket jag föredrar, men smaken är ju som baken… delad.

Då var det dags för nästa laxtest, närmare bestämt klassisk varmrökt lax. Det kan man ju egentligen göra i vilken grill med lock som helst, men det skulle visa sig att det var väldigt mycket enklare med Lilla Röken. Egentligen så tog jag bara laxbiten och kryddade upp den med en örtrub som jag använder på Lundgrens Garage till lax och sedan in med den i rökskåpet. Sen vred jag upp termostatvredet till 3/4, Eftersom det var kallt ute fick jag vrida upp lite till allt eftersom, men sedan planade den ut på 95 grader, som jag tycker är bästa temperaturen för varmrökning (med några undantag). 40 minuter senare plockade jag ut en perfekt varmrökt lax (48 grader i kärnan) och det var precis lika enkelt som att tillaga den i en ugn. Dock bör tilläggas att det gick åt mer flis när man använder Lilla Röken som varmrök.

Som ni redan har listat ut är jag väldigt förtjust i Lilla Röken, speciellt för dess kunskap att kallröka på ett enkelt sätt. Gällande varmrökning skulle jag nog hålla fast vi någon av mina ved eller koleldade rökar istället. Eftersom själva rökskåpet är helt oisolerat känns det som man spiller en hel del värma och därmed el och elen vill man ju vara väldigt snål med i dessa tider. Om du inte har någon rök sedan tidigare och vill få fram perfekt kallrökt och varmrökt, så är Lilla Röken ändå ett mycket bra köp i mitt tycke.

Eftersom det var så smidigt att kallröka i den valde jag att behålla den. Så för er som besöker Lundgrens Garage i framtiden kan ni säkert hitta något smarrigt kallrökt på menyn.

Vill du prenumerera på Grillbloggen?

Om du vill ha de senast nyheterna först ska du ange din mailadress i rutan nedan. Du kan när som helst avsluta din prenumeration och din adress kommer inte skickas vidare till tredje part.

Inga kommentarer ännu.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.