En väldig viktig del inom BBQ är just röken och egentligen kan man använda de flesta sorters rökved utom barrträ och björk. Vanligast och det som är lättast att få tag i butik är Hickory, men tänk på att nästa gång du sågar ner ett lövträ i din trägård så är det läge att spara grenar som är tjockare är 4 cm och torka dom ordentligt. Många BBQ fantaster hävdar att man måste ta av barken innan man använder det som rökvirke, men vi har faktiskt inte märkt någon direkt skillnad. Vad är det då som skiljer dom olika träslagen åt – Nedanstående tabell visar vad du kan förvänta dig i smakväg.
Trädslag: | Styrka: | Smak: | Lämplig till: |
Al | Mild | Söt smak av rökt lax | Fisk, fläsk, fågel |
Äpple | Stark | Söt fruktig rök. Starkast röksmak bland fruktträd. | Nöt, fläsk, skinka, fågel, vilt |
Valnöt | Mycket stark | Stark röksmak, lätt bitter som valnöten | Nöt, fläsk, vilt, storvilt |
Körsbär | Mild | Söt fruktig rök som ger en rosaaktig nyans till vitt kött | Nöt, fläsk, fågel, fisk, vild fågel |
Hickory | Stark | Bacon smak, det vanligaste rökvirket och den mest igenkända smaken | Nöt, fläsk, fågel, fisk, vilt |
Jack Daniel’s | Stark | Söt rök med aromatisk klang, gott till rött kött | Nöt, fläsk, fågel, vilt |
Mesquite | Stark | Kryddig, mycket distinkt röksmak | Nöt, fläsk, fågel, fish, game |
Mullbär | Mild | Söt, skarp, björnbär rök smak | Fläsk, skinka, fågel, vild fågel |
Ek | Mild | Tung rök med liten eftersmak, ger maten en fin rökt färg | Nöt, fläsk, fågel, fisk, vilt |
Apelsin | Mild | Skarp citrus smak – perfekt till fisk och skaldjur, ger en gyllengul ton | Fläsk, fågel, fisk, vild fågel, ost |
Pecan | Mild | Liknar Hickory men ger en sötare och nötigare eftersmak | Nöt, fläsk, fågel, fisk, vilt |
Salvia | Stark | Aromatisk och robust smak av Italien | Lamm, fläsk, fågel |
Lönn | Mild | Mycket mild, med lätt röksmak | Fläsk, skinka, fågel, ost, vild fågel |
Hej,
Mitt stora intresse BBQ/Smoker, har själv en Weber klot, OHJ Longhorn Smoker och snart även en Kamado Joe. Kom hem från US i slutet av mars, släpade med mig wood chunks i handbagaget.
Skulle vara intressant om Ni kunde publicera några leverantörer i Sverige, EU eller USA där man kan köpa olika sorters rökträ i större kvantitet och till ett bra pris. Om man tittar på priser i Sverige så är det en ”rip off” jämfört med vad du betalar i USA.
Vänliga hälsningar
Anders
Hej Anders,
Det du skriver är helt sant. I dagsläget är det mycket svårt att få tag i rökved och speciellt då Chunks. Weber har ju numera fått stor distribution på sina flis i olika smaker, men det blir mycket riktigt dyrt i längden. Själv brukar jag be vänner med mycket fruktträd att spara grenar när de beskär. sedan låter jag de torka i ett par år och sågar sedan upp dem till chunks. Hickory, Pecan, Mesquite m.fl. är ju ovanliga i Sverige så där är det bökigare. Den sida som jag kan tipsa om är http://www.Grillhouse.se, de har det mesta och levererar snabbt. http://www.grillhouse.se/smokechips-pellets-woodchunks/
http://www.texasbbq.se/CR/1022/bbq-ved
Ett tips som jag sprang på av en slump. När jag var hos veterinären senast (håller till i djuraffären hemma) så såg jag en säck med 80 liter alflis. Dessa är tänkt för smådjur. Ren och torr al för en bråkdel av ”normal” kostnad. 210 SEK för en 80 liters säck.
Har rökt, bacon, lax, skinksida, kamben mm alltid med bra resultat.
Hej,
Var hamnar päronträd i skalan. Hört att det ska vara nånstans mellan äpple och körsbär?
Bok har jag oxå sett mer och mer, vad passar det till?
Hej!
För att göra hickory sås tar man en död gren från en tall, det är ju lätt att hitta. Bränn av den alltså lägg den i elden så att den blir som kol på utsidan och inte rakt igenom. Täck grenen med vatten över natten. Sila rent vattnet från sot. Använd sedan vattnet till marinaden.
Enkelt och billigt!
Hej!
Varför är det så viktigt att torka rökveden noga om den ändå ska ligga i blöt innan den används?
Har ni några synpunkter på plommonträd som rökved, var på skalan hamnar det och vad skulle det kunna passa till för kött?
Tack!
Den har möglat för mig i alla fall.
Svårt att spara fuktig. möglar lätt. Torks helt på en presenning sedan kan man förvara den i nätsäckar eller luftigt på annat sätt.
Jag kan ordna hur mycket al ni vill. Men torka får ni göra själva 🙂
Jag säljer rökflis Al & Bok blandat 1cm.
850g i påsen räcker till ca. 7-8 grillningar.
Pris: 25:-
Hej Jonas.
var befinner du dig någonstans?
mvh.stefan
Har en farbror som använder Sälg när han röker kött och fisk, och det smakar då fantastiskt.
Jag blev förvånad när jag läste att man inte skall använda björk till rökning. Är mycket uppe till fjälls och där röker man nästan allt med björkved, dock vid varmrökning av fisk blir det enris. Renköttet röker vi med björk, kallrökt fisk likaså. Har inte märkt på något sätt dålig smak. Så jag undrar vad som menas med att man inte skall använda björk. Vad gäller att ta av nävret från björken vid rökning är för att hålla temperaturen nere och att minska sotet. Vi brukar dock inte göra det, man kan lätt hålla nere tempen om det börjar flamma upp med lite snö. Annars söker vi när vi skall röka kött så söker vi efter surbjörk.
Björk är jättebra att köra i offseten, nackdelen är att det brinner lite snabbt bara så man får kasta i ny ved var 30e minut ca. Jag avbarkar min för att minimera sotet från den vita barken. Smaken är väldigt mild, lite för mild för min smak men har ca 40m3 huggen och kluven björkved så får hålla till godo med den?
Rökved är ganska lätt att ordna, prata bara med någon skogsägare i din närhet, så får ni säkert ta unga lövsly 2-5 cm grova går fint med al, lönn och tom vildaplar är de grövre så såga bara i 2 cm tjocka skivor som blir perfekta till röken
Heya excellent website! Does running a blog like this take a
great deal of work? I’ve no knowledge of programming but I was hoping to start my own blog soon. Anyways,
if you have any suggestions or tips for new blog owners please share.
I know this is off subject nevertheless I simply had to ask.
Appreciate it!
Varför ska man inte använda barrträ? Jag har rökt fisk med enkvistar och tycker det har fungerat bra.. Så länge man inta tar med barren såklart 😀
Hej Andreas. Barrträd innehåller kåda som bildar giftiga rökgaser vid förbränning och därför lämpar dom sig inte för rökning av livsmedel. Att röka med enris är en klassisk metod och i detta fall är det just barren och dom tunna grenarna som barren sitter på som man använder.
tjenare en noob här jag fiskar rätt mycket och blev lite sugen på att köpa en sådan abu rök och nu efter lite youtube kollande av rökar av både kött och fisk så kom jag på tanken på att man kunde använda gran men så trilla jag in på denna sidan och fick se detta——> En väldig viktig del inom BBQ är just röken och egentligen kan man använda de flesta sorters rökved utom barrträ och björk.
så un kommer vad ni tycker säkert är en urbota korkad fråga men varför kan man inte använda sig av barrträ som gran eller björk??????
tänk på att jag är en noob så hata mig inte för mycket 😀
Bjönbärsbuske?