Att få rätt kärntemperatur när man grillar är A och O. Det finns inget så tråkigt som när man förstör maten med att låta den gå för länge eller om den ligger rå på tallriken.
I dagsläget är det lätt att hålla koll på temperaturen, det enda du behöver är en digital termometer. Man kan köpa en hos IKEA för 59 kronor som gör jobbet minst lika bra som dyrare alternativ.
För att köttet ska bli riktit saftigt bör det få vila inslaget i folie (ej helt tätt) innan det serveras. Tänk på att temperaturen fortsätter att stiga under tiden, så ta köttet innan optimal temperatur uppnåtts (stora stekar stiger mer i temp än små). Spara köttsafterna som bildas i folien och använd till eventuell sås.
Grillar du skivat kött kan du även känna med fingret när du nått rätt temperatur. Det ska kännas ungefär så här:
- Rött – känns i motstånd som din kind
- Medium – kännas i motstånd som nästippen
- Välstekt – kännas i motstånd som hakan
Vilken temperatur ska då köttet ha när man serverar det? En smaksak – Ja definitivt. Men nedanstående tabell ger förhoppningsvis svaret.
[…] Temperatur […]