bbq_1Att BBQ grilla kan i början verka besvärligt. Det är det inte, vi lovar. För dig som står i startgroparna och vill göra dina första trevande försök kan denna guide ge dig en spark i rätt riktning. Att BBQ grilla förutsätter dock att du har lock på grillen, gas eller kol spelar mindre roll även om det är lättare att få rök i kolvarianten.

Börja med att gnida in det du ska grilla med en rub som passar bra. Stora köttstycken eller hela fiskar är lämpligt att krydda ett dygn i förväg, medan mindre blir bra om dom prepareras några timmar innan. Tänk på att inte snåla med kryddningen, utan klapp in ordentligt med Rub. Förvara sedan i kylen tills någon timme innan det ska läggas på grillen, undvik att lägga kallt kött på gallret eftersom det tenderar att driva ur safterna.

bbq_2Se till att grillgallret är rent, så att inga gamla bakterier följer med och förstör festen. Enklaste sättet att få gallret rent är att bränna det ordentligt under tiden du tänder grillen och borsta av det med en stålborste. Blötlägg eventuell rökved och tänd grillen. Beroende på vilken storlek du har på grill behövs olika mängd med briketter för att hålla optimal temperatur, ca 100-125 grader. Det är nämligen svårt att stämma av värmen med bara spjällen på grillen om du har för mycket briketter (vilket de flesta har i början). Om du har en ca 45 cm i diameter stor grill ta 12-14 briketter, ca 55 cm grill behöver ungefär 14-16 briketter. För dig med gas är det bara att vrida på brännaren, antingen till höger eller vänster (inte båda vid indirekt grillning) och stämma av temperaturen.

bbq_3Häll i briketterna i grillen, antingen på bara ena sida eller båda, och lägg dit det du ska grilla. Man behöver inte använda rökved för att få till bra kött, men det lyfter definitivt många köttbitar. Framförallt fläsk. Om du grillar med brikett läggs rökvirket på briketterna. Grillar du med gas är det lite svårare, men på bättre gasgrillar finns ofta en liten röklåda där man placerar rökveden, annars kan man köpa det som tillbehör. Sista utvägen är att lägga spånen i ett foliepaket, sticka hål i toppen och placera på gallret över den brännare som är igång och på så sätt få röksmak.

bbq_4Nu gäller det att inte bli för nyfiken och lyfta på locket hela tiden, vänta ungefär en halvtimme med att lyfta. Passa då på att fylla på med rökved, snurra köttet och pensla på eventuell mop, sen på med locket igen. Har du följt råden med antalet briketter ovan är det dags att tända ett nytt rör.Termometern behöver inte vara stucken i köttet från början utan kan användas för att mäta temperaturen inne i grillen genom att sticka sensorn i toppventilen, men om det inte är något stort du tillagar är det lämpligt att flytta över den till köttet efter första timmen.

bbq_5Fortsätt med ovanstående procedur tills det du grillar är några grader ifrån rätt kärntemperatur, lyft  då på locket och pensla på eventuell BBQ sås. Stäng sedan locket i några minuter så att såsen sätter sig. Medan du låter ditt BBQ mästerverk vila kan du passa på att direktgrilla lite grönsaker eller passa på att göra lite vitlöksbröd. När du till slut får skära upp och servera pensla på lite mer BBQ sås och NJUT!

 

Inga kommentarer ännu.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.