skorstenstandare

Att tända grillen kanske kan tyckas vara den enklaste sak i världen, men om du vill vara rädd om dig själv, miljön och ha möjligheten att fylla på med kol vid BBQ grillning bör du läsa detta.


Tändvätska i mängder brukar få den mest svårtända kolen att brinna. Problemet är dock att tändvätska har så många baksidor att den MÅSTE förpassas till historien. Vår miljö mår inte alls bra av dom kemikalier som lösgörs, maten får en omisskännlig smak av petroleum, ett flertal gifter lösgörs och följer med ner i magen och slutligen sker det flera olyckor varje år med svåra brännskador som följd, direkt kopplat till tändvätska.

Tändrör är det bästa sättet att tända grillen, inte bara för att man slipper alla ovan nämnda problem utan också för att man kan tända kolen bredvid grillen och fylla på efterhand som det behövs. Börja med att fylla upp röret med kol, tänk på att det enklaste sättet att hålla temperaturen nere i en klotgrill är att använda sig av små kolmängder och istället fylla på ofta. Om du däremot ska direktgrilla kanske du ska fylla på mer.
tandklotsskorsten_lut

Tänd en tändkloss och ställ tändröret över. Du kan fylla tändröret med tidningspaper i botten och tända på, men det har en tendens att ryka väldigt mycket. Se till så att elden når kolen ordentligt.Vänta 20–30 minuter tills kolen har fått en askgrå yta runt om, sen är det bara att hälla ner den i grillen. Efter ca en timme är det dags att fylla på om du BBQ grillar.
IMG_5169-1 IMG_5185-2

 

En läsare vid namn Sören skickade in nedanstående text till oss på Grillkoll. Vi tyckte hans kunskaper var så bra att de borde publiceras. Så här är de:

Det finns numera många bra säkra och miljövänliga sätt att tända grillen utan tändvätska. Petroleumbaserade tändmedel såsom tändvätska, tändpåsar, tändkuber och dyikt ger ett nettoutsläpp av c:a 3,4 kg CO2 per kg tändmedel. Observera att även tändklossar är petroleumbaserade och ger c:a 2,1 kg CO2 per kg tändmedel (enl. Macoma Miljöutredningar). Dessutom så dricker c:a 300 barn tändvätska varje år. Även gasen till gasolgrillar är en petroleumprodukt och ger onödiga utsläpp av växthusgasen CO2. Stearinbaserat tändpapper ger inget nettoutsläpp av CO2. Dessa är de enda miljögodkända tändprodukterna, med BRA MILJÖVAL. Genom att använda det alternativ som passar en själv bäst, bidrar man på ett enkelt sätt till ett bättre klimat. Några klimatsmarta exempel:

– Stearinbaserat tändpapper.
– El-tändare, Looftlighter el-grilltändare, el-grill
– Tändbägare,
– Pelargrill,
– Tändklossar i trä,
– Majastickor,
– Tändklossar av träspån och vegetabilisk olja.

Det finns bra säkra sätt att tända grillen för alla grillälskare .Stearinbaserat tändpapper ger inget nettoutsläpp av CO2(det finns Gastro Tändpapper, Nitor Tändpapper och Hammarö Tändpapper). Dessa är de enda miljögodkända tändprodukterna, med BRA MILJÖVAL. Om man tagit för lite tändpapper från början så är det bara att fylla på mer. Dessutom inga rapporterade skador eller tillbud de senaste 25 åren.

2 Responses to Tända Grillen

 1. Mats 24 maj, 2021 vid 11:46 #

  Alltid tändvätska

 2. Lennart 6 juni, 2024 vid 23:09 #

  Hej, jag har ett par frågor om grillning. Vi är ett seniorboende som har köpt en större grill (pepper) och nu undrar jag hur mycket grillkol jag skall hälla i grillen som är 80 x 80 cm.
  Det skall grillas till ca 35 personer. Vi har köpt en skorstenständaren för att tända grillen, den kol som får rum i denna täcker inte hela ytan. Om ytan är fylld med kol skall vi då bara hälla i den glödande på kolen frå skorstenständaren som ligger i grillen.
  Jättebusukt om du kunde svara…

  Med vänliga hälsningar
  Lennart

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.