I slutet på april lastades 3 kubik med Webergrillar och tillbehör från ett garage i södra Linköping för vidare transport till Sauve i södra Frankrike (Languedoc-Roussillon) Drygt 2 veckor senare flög jag från Linköpings Airport tillsammans med Kjell, en av delägarna till det geuina pensionatet l’Olive som ligger i Sauve, ca två timmars bilfärd västerut från Marseille.
Två dagar senare anlände ett gäng grillers från mellersta delarna av Sverige. Arrangören bakom resan är förstås France Tours!
Men först, en lite rund vandring i byn Sauve som har anor från medeltiden. Byn är full av historia och mycket av det kan du läsa Här.
Gänget dök upp framåt kvällen och var lite småhungriga. Efter mousserande vin och lite tilltugg i form av rökta korvar, bacon lindade dadlar och annat snacks i magen fick dom en liten husesyn och tilldelade rum. l’Olive har sex dubbelrum och tre enkelrum.
Första kvällen var planerad att gänget inte ska behöva grilla maten själva utan bara kunna slappna av efter en resdag och få maten serverad. Jag fixade middagen som bestod av hembakat focaccia bröd som det skars skivor av, penslades med lite olivolja och grillades på och serverades till en god bruschetta blandning. (skuren tomat, riven vitlök, olivolja, färsk basilika, salt och svartpeppar) Brödet grillade/bakade jag i en kycklinghållare som är ett tillbehör hos Weber, du hittar den här Det du gör är att ta bort själva hållaren i mitten och klä kycklinghållaren med bakplåtspapper. Receptet till Focaccia brödet finns under webergrill.se
Till varmrätt gjorde jag en god gryta med schalottenlök, rökt sidfläsk, morötter och en fantastisk ryggbiff från byns butcher. Det köttet var bland det bästa jag någonsin ätit!! Lite grillad potatis till detta och gänget började bli mätta.
Här använde jag webers stekgryta i gjutjärn för att fräsa det rökta sidfläsket, morötterna och schalottenlöken som jag skurit ner i bitar. Lite créme fraiche, kalvfond, grädde och salt och peppar fick toppa grytan. Den goda ryggbiffen grillade jag på ett upphettat gjutjärnsgaller från Weber förstås. Efter att fått fina grillränder på biffarna så fick dom ligga till sig på indirekt värme och uppnå en innertemperatur på 53 grader. Du kan läsa mera om indirekt och direkt grillning på Webers hemsida Lagom till servering skar jag ner biffen i grytan och serverade, himmelskt gott! Kvällen avslutades med wokade kardemumma äpplen och god vaniljglass. Woken hittar jag också i Webers sortiment
Efter en god natts sömn var det dags för en utflykt till Sommières matmarknad och vingården Mas Granier.
På marknaden fanns det mesta. Grönsaker, frukt, grillat, ostar, ostron, oliver, fisk, kött och annat gott. Allihopa gick och strosade runt på marknaden och vid 13 tiden träffades vi för att njuta av solen som visade sig, och en god lunch på
ett Crêperie Härlig mat och härlig atmosfär.
Mätta och belåtna begav vi oss sedan till Mas Granier för lite vinprovning. Sen blev det ett och annat inköp av goda viner också.
Snart var det dags för transport tillbaka till pensionatet och lite tid för återhämtning innan det var dags för introduktion och den första grillningen.
En del använder fortfarande tändvätska vid tändning av grillar så jag gick igenom och beskrev enkelheten med att tända en grill med ett skorstenständare och tändkuber. Läs mera om det här. Sen finns andra anledningar att skippa tändvätskan; miljöpåverkan, tändvätskan lämnar en bitter eftersmak men främst så finns det varje år barn som brännskadas på grund av användandet. Som bekant så gör dom sällan som vi säger utan som vi gör…
På menyn för dagen stod serrano lindad färsk sparris med grillad citron, varmrökt lax med kall sås, grillad torskrygg på cederplanka med brynt smör och medelhavspotatis, (grillad potatis med oliver, cocktailtomater, vitlök) Till dessert grillade vi aprikoser och serverade vanilj ricotta till dessa. Under grillningen gick vi också igenom grillens funktioner, indirekt och direkt grillning. Vi gick också igenom Webers rök, den mellersta storleken som är 47 cm i diameter. Laxen däremot varmrökte vi på en klotgrill, det funkar bra. Mera om det lite senare i del 2. Sen är det extra roligt att jobba med en riktig rök som sköter sig i stort sett själv när den väl är igångsatt.
Röken laddade vi med lite färskkorv under kvällen. Korven är tänkt till snacks för morgondagen. Med lite fina bilder avslutar jag del 1 av 2 här. Snart, kommer det mera..
[…] Webers Master Touch Den kan du läsa om på bloggen i det tidigare inlägget från Frankrike resan Här är bloggen, del 1 Nedan kommer också en redogörelse för hur du går tillväga. Vi rökte Brie ost och stora fina […]