Att BBQ grilla en hel kyckling i din klotgrill eller smoker är inte alls svårt och är en bra start för dig som aldrig provat indirekt grillning. Egentligen behöver man inte strula till det som i receptet nedan, utan tvätta bara av kycklingen under kallt vatten, stick in lite fet salami och grovt hackad vitlök under skinnet här och var. Salta, peppra ordentligt och kanske lite rosmarin eller timjan och in med den i grillen – Det blir mums, vi lovar! Räkna med åtminstone en timme per kilo och var nogrann med termometern. Vill du sen gå steget längre testa detta.
-
- Förberedelsetid
- Minuter
-
- Tillagningstid
- Minuter
- Svårighetsgrad Nybörjare
Recept Betyg
- (3 /5)
- 4 ratings
Ingredienser
- 1 kyckling (1,25-1,5 kg)
- 1 msk hackad färsk timjan (torkad fungerar också)
- 1 urkärnad citron
- 1 vitlök
- Salt och peppar
Näringsinformation
Instruktioner
- Skär bort eventuellt överflödigt fett och skölj av kycklingen under rinnande kallt vatten. Torka av den med en bit hushållspapper både på insidan och utsidan.
- Skär den hela vitlöken mitt itu så att halva klyftor blottas, dela även citronen på mitten och lägg båda delarna nedåt och rosta dem i en varm stekpanna.
- Krydda insidan av kycklingen rikligt med salt, peppar och lite av timjanen. Gnid in utsidan med citronen och vitlöken, försök även komma åt så gott det går under skinnet.
- Knyt ihop kycklingen med steksnöre i båda ändar. Krydda utsidan rikligt med salt, peppar och resten av den hackade timjanen.
- Nu är det dags att stoppa kycklingen i grillen och grilla den indirekt tills temperaturen i den tjockaste delen av låret är uppe i 80 grader.
- Ett tips är att ställa en aluminiumform under kycklingen så blir rengöringen av grillen mycket enklare. Vill du ha en rökig smak, använd rökved under hela processen.
Betygsätt detta recept
4 personer har betygsatt detta recept
Snittbetyg
Inga kommentarer ännu.