Vintergrillning med årets grillmästare Andreas Mathiasson

Vintergrillning med årets grillmästare Andreas Mathiasson

andreas_vintergrill

Äntligen december – och med eller utan snö –
börjar vi faktiskt känna julstämningen komma.

En mildare höst har säkert medfört att många överraskats av den snabbt annalkande
juletiden. Kanske står en och annan rimfrostig grill fortfarande ute
på altanen? Varför inte testa något nytt; en jul vid grillen!
Årets Grillmästare Andreas Mathiasson – delar med sig av sina bästa tips för
en riktigt smakrik vintergrillning.

 

Har ditt liv förändrats sedan du vann Årets Grillmästare i TV4?

Jag grillar som aldrig förr vilket är fantastiskt roligt. Jag har även inlett ett samarbete med Styckmästarn där nya spännande produkter skall tas fram till slutkonsument. Det är verkligen ett brinnande intresse – vilket gör att man ibland glömmer bort att vara ledig också…

Kan man grilla allt, eller finns det något som inte bör grillas?

Man bör inte grilla allting, dock kan man använda grillen till allting. Se den som din ugn och stekpanna.

Passar det att grilla året runt?

Ja, det tycker jag! Bara man varierar sig så man inte tröttnar. En BBQ julskinka är fantastiskt gott och roligt att servera.

Vad betyder julen för dig?

Julen är en mysig tillställning då man kan vara ledig, äta god mat och umgås med familj och vänner.

Hur firar du jul?

Jag firar julen traditionellt, hemma med familj och vänner, i sällskap med Kalle Anka, tomten och god mat och glögg.

Och vad serverar du på julbordet?

Jag har ett traditionellt julbord, men med en touch av mina specialiteter. Bland annat en grönkålssoppa som jag gör på överblivet skinkspad.

Hur mycket på julbordet är grillat?

Jag grillar/röker jag skinka, revben, sidfläsk och lax. Men jag provar alltid något nytt varje jul. I år kommer jag grilla en Beercan Turkey.

Vilken är favoriten på julbordet?

Favoriten måste nog vara Janssons frestelse med mycket ansjovis i, därefter kommer den grillade julskinkan.

Hur firar du nyår? Lagar du maten själv och vad bjuder du då på?

På nyår skall det vara fest och god mat! Fyrverkerier och god champagne. Jag lagar maten, och grillen är given.

andreas frilagd

Grillad Julskinka

Ingredienser


1 rimmad skinka
med valfri vikt
(OBS! Ej förkokt)

Griljering:

1 ägg
1 msk whisky
2 msk senap
2 msk dijonsenap
majsstärkelse
ströbröd

skinka2

Gör så här:
1. Lägg skinkan i kallt vattenbad i 60 minuter för att dra
ut lite av sältan från rimningen. Färdigrimmad skinka har
en tendens att vara för salt.
2. Ställ en aluminiumfolieform i grillen, direkt under där
skinkan ska ligga. Häll i lite vatten i formen, 2-3 cm.
3. Ta upp skinkan ur vattenbadet och torka av den väl,
tag av nätet och skär försiktigt ett kryssmönster i svålen.
4. Lägg briketter runtom för indirekt grillning. När
briketterna är askgrå, lägg skinkan på plats med digitaltermometern
istucken. På med locket.
Tips! Om du vill få en lätt röksmak på skinkan lägger du
på blötlagt rökspån på briketterna och fortsätter med det
tills skinkan nått 40 grader i kärnan.
5. Locket måste vara på hela tiden och det gäller att
försöka hålla så jämn temperatur i grillen som möjligt.
Optimal temperatur ligger på 110 grader.
6. Fyll på med tända briketter när temperaturen börjar
sjunka i grillen. Om du inte har en termometer i din grill
kan du använda en vanlig digital köttermometer och
lägga på gallret intill skinkan.
7. När skinkan nått upp till 67 grader tar du ut den och
låter den vila i minst 30 minuter (temperaturen fortsätter
stiga under tiden)
8. Värm ugnen till 200 grader för griljeringen
9. Skär bort svålen, men spara några millimeter. Sikta
över majsstärkelse så stannar griljeringen kvar bättre
och pensla på rikligt av griljeringen och sist lite ströbröd.
10. Griljera skinkan i ugnen ca 10-15 minuter eller tills
ytan är gyllenbrun.
Själv gillar jag att spara svålen och hoppar över griljeringen.
Röksmaken och sältan som finns i svålen är mycket god
och synd att skära bort.

Källa: Mat.se

Vill du prenumerera på Grillbloggen?

Om du vill ha de senast nyheterna först ska du ange din mailadress i rutan nedan. Du kan när som helst avsluta din prenumeration och din adress kommer inte skickas vidare till tredje part.

,

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Facebook