Äntligen december – och med eller utan snö –
börjar vi faktiskt känna julstämningen komma.
En mildare höst har säkert medfört att många överraskats av den snabbt annalkande
juletiden. Kanske står en och annan rimfrostig grill fortfarande ute
på altanen? Varför inte testa något nytt; en jul vid grillen!
Årets Grillmästare Andreas Mathiasson – delar med sig av sina bästa tips för
en riktigt smakrik vintergrillning.
Grillad Julskinka
Ingredienser
Griljering: 1 ägg |
Gör så här: 1. Lägg skinkan i kallt vattenbad i 60 minuter för att dra ut lite av sältan från rimningen. Färdigrimmad skinka har en tendens att vara för salt. 2. Ställ en aluminiumfolieform i grillen, direkt under där skinkan ska ligga. Häll i lite vatten i formen, 2-3 cm. 3. Ta upp skinkan ur vattenbadet och torka av den väl, tag av nätet och skär försiktigt ett kryssmönster i svålen. 4. Lägg briketter runtom för indirekt grillning. När briketterna är askgrå, lägg skinkan på plats med digitaltermometern istucken. På med locket. Tips! Om du vill få en lätt röksmak på skinkan lägger du på blötlagt rökspån på briketterna och fortsätter med det tills skinkan nått 40 grader i kärnan. 5. Locket måste vara på hela tiden och det gäller att försöka hålla så jämn temperatur i grillen som möjligt. Optimal temperatur ligger på 110 grader. 6. Fyll på med tända briketter när temperaturen börjar sjunka i grillen. Om du inte har en termometer i din grill kan du använda en vanlig digital köttermometer och lägga på gallret intill skinkan. 7. När skinkan nått upp till 67 grader tar du ut den och låter den vila i minst 30 minuter (temperaturen fortsätter stiga under tiden) 8. Värm ugnen till 200 grader för griljeringen 9. Skär bort svålen, men spara några millimeter. Sikta över majsstärkelse så stannar griljeringen kvar bättre och pensla på rikligt av griljeringen och sist lite ströbröd. 10. Griljera skinkan i ugnen ca 10-15 minuter eller tills ytan är gyllenbrun. Själv gillar jag att spara svålen och hoppar över griljeringen. Röksmaken och sältan som finns i svålen är mycket god och synd att skära bort. |
Källa: Mat.se
No comments yet.