Helgens BBQ Race

Helgens BBQ Race

Igår gick sveriges första BBQ Race av stapeln. En tillställning som ägde rum på Facebook och hemma i ett antal grillentusiasters trädgårdar. Racet gick ut på att alla skulle laga samma styckningsdel och denna gång var det Brisket som gällde, eller oxbringa som vi säger här hemma i Svea Rike. Oxbringa är som jag nämnde i mitt förra inlägg här på bloggen inget för nybörjaren, men väl värt att lära sig behärska. En riktig BBQ Brisket är bland det godaste man kan äta och så nära Umami man kan komma.

Jag har gjort Brisket flera gånger, men aldrig lyckat så bra som jag gjorde igår. Denna gång tog det lite drygt 13 timmar innan den blev klar. Jag startade vid 00.30 på söndagens morgon och plockade ut den vid 14.00 på eftermiddagen. Därefter fick den vila inslagen i folie och stoppad i en kylväska, allt för att den ska svalna sakta och bli så mör som möjligt.

ONE-TOUCH® PREMIUM + 57 CM

Jag hade egentligen tänkt köra den i min offset smoker, men bestämde mig för att använda min klassiska Weber one-touch premium 57 eftersom det troligtvis är den vanligaste grillen i Sverige och eftersom jag kommer lägga upp receptet här på Grillkoll vill jag att så många som möjligt ska kunna prova. Dessutom använde jag mig av Minion/Snake metoden så att jag kunde gå och lägga mig och sova och jag behövde inte fylla på med briketter förrän vid 11 tiden. Tänk på att använda tillsatsfria briketter av bästa kvalitet, jag körde Webers Kokosbriketter. Detta för att det inte skall bildas rökgaser som är giftiga eller ger smak när briketten tänds inne i grillen.

Det som är absolut viktigaste när man grillar brisket är att man hittar en köttbit av bästa kvalitet och jag föredrar ”flat cut” vilket kan vara bökigt att få tag i och styckas sällan i Sverige. Jag beställde min hos GourmetDirekt.se som har blivit min nya favoritbutik! De har verkligen allt man kan drömma om och inte bara kött. Än så länge levererar de i Stockholm med omnejd, men vi får hoppas att alla kan få tillgång till deras varor inom en snar framtid.

Jag kommer lägga upp hela receptet snart, men jag kan börja med att dela med mig av min Rub. En ganska enkel sak med svartpepparbas, men den ger en fantastisk bark. Just det! Bark kanske skall nämnas i sammanhanget. Det är ett ord som man hör oftare nu för tiden, speciellt efter att Pulled Pork hamnade på var mans tunga. Många tror att den svarta ytan på köttet är bränd och oätbar, men det är det som är barken och är fantastisk gott. Det är rubben tillsammans med fettet från köttet som karamelliseras under den långa tillagningstiden.

Min Brisket Rub:

• 40g hel svartpeppar (gärna Tellicherry)
• 40g mörk Muscovado
• 40g Havssalt (utan tillsatser)
• 20g Paprikapulver
• 20g Chilipeppar (kan bytas ut mot favoritchili, allt efter smak och tycke)

Kör alltihop i en mixer tills det blivit ett fint pulver/dust.

Den 8 mars är det dags för nästa BBQ Race och då är det Beef Ribs som gäller.

 

Brisket_5

Flat Cut Brisket

131

Fettsidan upp.

 

Brisket_4

Rubbad och klar.

Brisket_3

Vakumpackad för minst ett dygn i kylen.

Brisket_1

Barken är ljuvligt god.

Brisket_7

Mört bortom alla gränser.

Brisket_6

Vilat i tre timmar och här trancherad och klar för tallriken.

 

Vill du prenumerera på Grillbloggen?

Om du vill ha de senast nyheterna först ska du ange din mailadress i rutan nedan. Du kan när som helst avsluta din prenumeration och din adress kommer inte skickas vidare till tredje part.

, , , , , ,

6 Responses to Helgens BBQ Race

 1. Johan 21 januari, 2015 vid 12:04 #

  Det ser ju helt ljuvligt gott ut! Jag fick precis tipset om denna sida från en kollega, och missade tyvärr BBQ-racet. Blev dock så inspirerad att jag tänkte köra en brisket i min kamadogrill till helgen. Det är första gången med brisket för mig, och jag har beställt en på Gourmetdirekt på din rekommendation. Det står att biten ska vara ca: 2,2 kg. Vet du vad det är för bit man får? Är det en hel ”flat” eller?

 2. Henrik Insulander 21 januari, 2015 vid 12:12 #

  Kul att du fann inspiration och att du ska ge dig på brisket, det är väl värt den långa resan. GourmetDirekt har både klassisk svensk styckning och Flat Cut, men eftersom du nämner att biten skall ligga på 2,2 kg borde det vara US Beef och Flat Cut som du beställt. Troligtvis kommer den vara på strax över 3 kg dock. Kamadogrillen kommer göra jobbet på bästa sätt.

  • Johan 21 januari, 2015 vid 13:26 #

   Tack Henrik för snabbt svar!

   Det står att det är US Beef, så då är det säkert en flat. 3 kg låter rimligt, för en hel brisket är ju på ca: 6 kg.

   Jag tänkte köra den low and slow på 120 grader med grillkol och rökträ (hickory eller mesquite). Väntar med spänning på ditt recept. Tog det verkligen 13 timmar med en bit kring 3 kg, eller körde du en hel brisket?

 3. Henrik Insulander 21 januari, 2015 vid 15:20 #

  Då är det Flat Cut och dessutom en mycket fin köttbit. kryp gärna ner lite i temp och lägg dig runt 100-105 grader, du skriver att du tänker använda grillkol, men som du säkert vet brinner briketten med lägre energi vilket ger lägre temp och längre brinntid. Min bit låg på 3,3 kilo och var exakt samma som du beställt, alltså bara spetsen av bringan.

  Vid 13,5 timmar hade jag nått upp till en kärntemperatur på 95 grader och bringan kändes så där svampig och härlig som den ska göra. Jag körde med körsbärschunks från Weber, men de är ganska svåra att få tag i på vintern. Lycka till!

 4. Johan 22 januari, 2015 vid 09:37 #

  Tack för bra tips Henrik. Jag längtar redan till på söndag!

 5. Henry Hast 6 april, 2017 vid 14:49 #

  Ser helt underbart ut hoppas jag kan lära mig det! en undran kan man använda Entrecote i stället?

  MVH

  Henry

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.