BBQ Race

BBQ Race

BrisketJag vågar påstå att det finns få saker som skapar så många ”nördar” som grill och BBQ. Entusiasterna vid grillen slutar aldrig förvåna med sin uppfinningsrikedom och uthållighet. Blir det inte perfekt första gången, eller andra, kanske till och med femte så är man beredd att göra om en gång till. Det är nog just det som gör BBQ så roligt, den ena gången blir aldrig den andra lik.

På söndag, den 18/1 sluter ett antal ”nördar” upp och kommer på olika platser runt om i Sverige grilla samma styckningsdel. Denna gång handlar det om som jag brukar kalla det ”The holy grail of BBQ”, nämligen brisket eller oxbringa som det heter på svenska. Bringan stycks från nötkreaturets bröstmuskel och har ett väldigt högt bindvävsinnehåll. Därför måste det tillagas vid låg temperatur (85-95 grader) under lång tid, helst i fuktig värme och i BBQ-sammanhang med rök. Längs vägen löses bindväven upp och bildar gelatin som mörar köttet inifrån, det ger ett oerhört saftigt och smakrikt kött trots att man optimalt kör upp bringan till en kärntemperatur runt 92-95 grader.

Eftersom jag nog får klassas som en av de större nördarna i Sverige när det kommer till BBQ kan jag ju inte låta bli att vara med i detta Race. Jag har införskaffat en Brisket från US Beef köpt hos Gourmetdirekt.se och kommer tidigt på söndag morgon starta upp min Texas Smoker för att sedan gulla med grillen i minst 12 timmar innan min köttbit är klar. Sedan måste den ju även vila ett bra tag, så denna övning är inget för den hungrige.

Jag kommer självklart uppdatera er här på grillkoll under dagen, men ännu roligare är det kanske att följa alla ”nördar” på Facebook. Du hittar BBQ Race här.

PS. Bilden ovan är tagen på min senaste brisket och det blev en fullkomligt ljuvlig upplevelse. Att den är svart på utsidan innebär inte att den är bränd utan det är den s.k. barken och smakar ljuvligt. Den röda randen i utkanten av köttet är rökranden och visar hur långt röken trängt in i köttet. Galet Gott!!! DS.

Vill du prenumerera på Grillbloggen?

Om du vill ha de senast nyheterna först ska du ange din mailadress i rutan nedan. Du kan när som helst avsluta din prenumeration och din adress kommer inte skickas vidare till tredje part.

, , , , , , , ,

2 Responses to BBQ Race

  1. Mia 19 januari, 2015 vid 01:38 #

    Tack för trevligt inlägg och omnämnande av det roligaste som hänt sen tomten kom på julafton!
    Vi grillnördar är ett tappert släkte och jag är stolt att vara med i den skaran!

Trackbacks/Pingbacks

  1. Helgens BBQ Race - Grillkoll - 19 januari, 2015

    […] som gällde, eller oxbringa som vi säger här hemma i Svea Rike. Oxbringa är som jag nämnde i mitt förra inlägg här på bloggen inget för nybörjaren, men väl värt att lära sig behärska. En riktig BBQ Brisket är bland […]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Facebook