Påskhelg med spenatvåfflor och lammstek

Påskhelg med spenatvåfflor och lammstek

Att våffeldagen 2016 hamnade på långfredagen var ju en kanonstart på påskhelgen. Självklart stod det våfflor på menyn till långfredags middagen. Tankarna går till dom goda våfflorna med grädde och någon god sylt men jag valde att göra spenat våfflor – till förrätt med egen varmrökt lax. Varmrökt lax

 

Jag startade upp WSM 37:an, Webers minsta rök och förberedde två nävar äppelflis i vatten. Jag hade köpt en hel laxsida till påsken men tanken var att varmröka en tredjedel av den och kallröka resten. Kika på länken och ta reda på hur enkelt det är att röka själv. Röka mat

Det blev en del Weber tillbehör under helgen och att använda nya våffeljärnet var ett stort nöje. Jag valde att ha spenat i smeten. Har bara testat spenaten som är fryst och den har blivit väldigt bra. Det gäller bara att pressa ut vattnet när spenaten tinat. Ingenting av det här tar speciellt lång tid. När laxen varmröks under 20-25 minuter passar jag på att förbereda våffeljärnet och ta fram de tillbehör jag vill ha. I mitt fall valde jag pepparrots crème och en dillkvist, samma recept som finns på ICA´s receptsida Spenatvåffla med lax

Våfflorna får plötsligt en ny dimension med lite annat tänk. Nu kommer det bli mer användning av järnet vare sig det ligger på grillen eller har en kontakt i väggen. Galet gott!!

Helgen fortsatte i rökens tecken. Nästa utmaning blev resten av laxen, ni vet de där två tredjedelarna som jag hade för avsikt att kallröka. För att jag skulle ha en chans att bli klar med laxen till den stundande påskbuffén på påskaftonen så räknade jag med att röka den under ca 11 timmar. Det blev en bra tajming att köra igång framåt 22 tiden på långfredagen. Kallröken håller i sig under cirka 8 timmar så här får du räkna med att fylla på flis för de extra timmarna du vill ha igång den. Lax i kallröken

KallrökJag ställde kallröken i en av mina Weber klotgrillar. Så länge den har ett lock så funkar det på vilken grill som helst. Läs mera om rökning på länken tidigare. Det är lite du ska tänka på innan du kallröker.
Resultatet till påskbuffén blev fantastisk! Värt varenda minut.  Galet gott

Vi tänkte oss en enklare påsklunch men ville gärna ha med lite varmt också. Förutom klassikerna köttbullar, prinskorv och lite kokt färskpotatis så grillade jag på en lammstek på circa ett kilo. Vår tonåring i familjen är inte så förtjust i buffér vare sig till jul eller påsk så hon fick en lunchtallrik med grillat lamm, knaperstekt färskpotatis och skysås. Grillad lammstek

Lammsteken lades i en påse med olivolja, hackad vitlök, persilja och rosmarin. Självklart salt och peppar också. Jag lät den blandningen med köttet ligga i kylen under ca 2 timmar. Har du möjlighet att låta den ligga över natten så sätter sig smakerna ännu mera. Vill du ha nätet kvar på lammsteken så fungerar det jättebra. Jag valde att inte att ha kvar nätet den här gången. Jag grillade köttet på direkt glöd ett par minuter för att få till lite fina grillränder. Därefter blev det indirekt grillning och en innertemperatur på köttet på cirka 60 grader. När den var klar efter ca 50 minuter fick den vila i folie, vatten lämnar köttet och en del av köttsaften rinner ut. Innan påsken besökte jag Mattias Franzén och hans butik i Linköping. Franzens Ekokött Där köpte jag fläsk schnitzel som vår tonåring önskade sig till varmrätt under långfredagen, chokladmousse och ett kilo lammstek. Det är en skön atmosfär i butiken där man kan slå sig ner i sköna fåtöljer i väntan på sin tur. Väldigt inbjudande med stora härliga kyldiskar med massor av gott att välja och vraka mellan. Lammstek

Har du en gång provat det här med att röka dina råvaror så ger det helt klart mersmak. Att utforska ännu mera, att våga kliva utanför ”det jag brukar göra” Även om det inte lyckas första gången så ger det sig med tiden. Att ha tålamod. Smaklig måltid! Vi hörs snart igen. Påskägg

Vill du prenumerera på Grillbloggen?

Om du vill ha de senast nyheterna först ska du ange din mailadress i rutan nedan. Du kan när som helst avsluta din prenumeration och din adress kommer inte skickas vidare till tredje part.

, , , , , , , , , ,

2 Responses to Påskhelg med spenatvåfflor och lammstek

  1. Michael Palander 24 oktober, 2016 vid 18:05 #

    Hejsan!
    Jag följer gärna er blogg.
    // Miche

    • Bella 1 februari, 2019 vid 08:44 #

      Hej Micke. Grillkoll är inte så aktiva längre av olika skäl. Tidsbrist tror jag mest på. Jag kör egen blogg idag på grillbella.se
      Besök gärna den. Mvh Bella

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Facebook