Det är svårt att slå smaken av rökta räkor, vitt bröd, några kalla såser en varm sommarkväll. För lite dryga 12-15 rökta räkor får jag i vår lilla butik på ostkusten betala närmare 70:- Istället köper jag lite över ett kilo frysta räkor i lösvikt i butiken för ca 120:- kilot, det blir ganska många räkor att smaska på. Jag väljer frysta räkor att röka för jag tycker dom blir godare och behåller saftigheten väldigt bra. Allra godast blir dom dessutom om man låter dom svalna av eller till och med få bli kalla. Dom mojsar till sig lite extra helt enkelt. På Webers sida kan du läsa mera om rökning. http://www.webergrill.se/community/grillskola/rokning.aspx Det går även att röka räkor på en vanlig grill men risken är att det kan bli för varmt. Här får du nog prova dig fram och kanske välja att lägga kol på ena halvan av grillen istället för på varsin sida. Lägger du sen räkorna på ett bleck så kan du lätt vända på blecket för att ”flytta om räkorna” lite i grillen. Det finns dom som röker räkor under flera timmar på väldigt låg temperatur, jag har valt att göra en snabbare variant och som tar cirka 20-25 minuter.
Den här gången använder jag Webers Smokey Mountain. Röken finns i tre olika storlekar och jag har den lilla som rymmer upp till sex kilo kött om man väljer att kanske röka högrev eller annat gott.
http://www.webergrill.se/grillmodeller/brikettgrillar/smokey-mountain-cooker-c3cc.aspx
Jag väljer en lättare rökflis till räkorna, gärna bok eller äpple. Flisen lägger jag i vatten någon timma innan det är dags att lägga in dom på kolen. När röken har nått en temperatur på cirka 150 grader så lägger jag på den avrunna flisen direkt på kolen. Det här får röken att svalna något vilket passar bra till räkorna som jag inte vill ha mera värme på än ungefär 70 grader. Under tiden flisen gör sitt måste jag ha lite tålamod och vänta in röken. Det är lätt att ha lite för bråttom, att räkorna åker in innan röken är redo. Mycket vit underbart doftande rök från grillen/röken, ja då är det dags. Smaka av en räka efter 15 minuter, mest för att få ett litet hum om hur lång tid det kan vara kvar. För hög temperatur gör räkorna sega, torra och gummiaktiga. Då är det bättre att sänka temperaturen och låta dom ligga lite längre. Det här sköter sig i stort sett själv, så
chilla, ta det lugnt och förbered några kalla såser under tiden som dom röks.
Såserna är en smaksak. Familjer gillar olika. Med lite gräddfil eller crème fraiche kan du i stort sett göra vad som helst. Jag brukar göra en currysås, gräddfil, curry och lite salt, sen är det klart. Balansera curryn, tar du för mycket curry blir såsen lite besk och torr i smaken. Smaka av den så blir det toppengott! Rhode island sås, gör den själv eller köp färdig. Gör jag den själv så använder jag mig av majonnäs, chilisås, salt peppar och en skvätt vatten för att inte ha den så tjock. Vispa ihop alltihopa ordentligt. Klassikern aioli, den gillar jag bäst; 1 dl majonnäs, 2 msk olivolja, 1 pressad vitlöksklyfta. Vill du att aiolin ska smaka citron så blir det gott att bara riva ner citron zest, skalet från citronen. En del pressar ner saften också men personligen så tycker jag att aiolin blir lite för blaskig då. Nu är det i stort sett klart, servera med lite bröd.
Ibland lyxar vi till det med ett gott vin. Alkoholfritt alternativ funkar också jättebra.
http://www.systembolaget.se/dryck/vita-viner/chablis-vieilles-vignes-559501
När jag ändå håller på och röker så passar jag på att röka en liten Brie ost. Den är väldigt god när den varm och smältande på en smörgås, toppad med lite fikonmarmelad. Hur gör jag då?
Lägg på lite ny kol på glöden, här behöver i få upp värmen i röken/grillen lite granna. Jag väljer lite kraftfullare rökflis till osten, exempelvis hickory. Rök en hel brie, annars rinner innanmätet ut. Lägg osten på ett bleck, det ger även lite fina mönster på undersidan av osten. Jag vänder upp och ner på en honungsflaska och häller på ca 1-2 dl honung på osten. Här får du tänka till lite, är det en liten rund brie som du köpt så kanske det räcker med 1 dl medan köper du en stor så häll på rikligt så det täcker ovansidan av osten. Sen finhackar du en näve färsk rosmarin och strör över honungen. Dessa ingredienser gifter sig galet gott. Röken/grillen får ticka upp till en temperatur på ungefär 110-120 grader. Glöm inte att lägga hickory flisen i vatten innan och ha tålamod så att det hinner bli en kraftig vit rökutveckling. Osten låter jag ligga i 30-40 minuter eller till det att den är mjuk. Att tillsammans med lite ”köp ost” kunna presentera en egen rökt brie känns lyxigt och jag är stolt över en sådan prestation. Men ärligt talat, det är inte svårt, testa själv. Brie osten går även att röka på klotgrillen, rigga grillen 50/50, kol på endast ena sidan, indirekt grill. Till osten serverar jag fikonmarmelad eller marmelad efter smak. Brie osten är lika god när den svalnat och satt sig. Fungerar toppen på frukostmackan. Ha roligt på grillen, testa och röka, fantastiskt roligt, enkelt och makalöst gott!! Smaklig måltid och så hörs vi snart igen!
Jag vill gärna prenumerera på era nyhetsbrev
Jag med
Önskar bli prenumerant!
Jag vill bli premuerant. Skall testa att röka räkor.
Prenumerera tack ?
Jag vill gärna prenumerera på era nyhetsbrev
Prenumeration tack! 🙂
Prenumeration tack!
Jag vill gärna prenumerera ?
Jag vill gärna prenumerera .
Verkar trevlig sida med sköna tips.
Om man lägger in räkorna halvtinade eller rent av frysta, är risken mindre att dom blir torra och sega då?
Jag vill också ha ert nyhetsbrev. 🙂
Vill gärna ha fina tips o ideer.
Vill ha nyhetsbrev
Interessant
Jag använder tallkottar och enris funkar oxå utmärkt.
Glöm inte att blötlägga innan
Hej! vill gärna ha erat nyhetsbrev! När man röker räkor vad är bäst att göra med räkorna då, fryst eller tinade?
Funkar jättebra att ta dom halvtinade. Sega blir dom bara om dom går för länge och för varmt. Ursäkta det sena svaret.
Ser fram emot att röka räkor och fisk
Jag vill ha ert nyhetsbrev
Ja tack vill ha ert nyhetsbrev
Jag vill vara med
Vill gärna ha ert nyhetsbrev!
Jag röker lite då och då, men är ingen mästare. Är intresserad av något nytt.
Vill gärna ha tips på rökning!!
Vill prenumerera
Vill prenumera
Vill prenumera