En känsla av lyx - att röka själv

En känsla av lyx – att röka själv

Det är svårt att slå smaken av rökta räkor, vitt bröd, några kalla såser en varm sommarkväll. För lite dryga 12-15 rökta räkor får jag i vår lilla butik på ostkusten betala närmare 70:- Istället köper jag lite över ett kilo frysta räkor i lösvikt i butiken för ca 120:- kilot, det blir ganska många räkor att smaska på. Jag väljer frysta räkor att röka för jag tycker dom blir godare och behåller saftigheten väldigt bra. Allra godast blir dom dessutom om man låter dom svalna av eller till och med få bli kalla. Dom mojsar till sig lite extra helt enkelt. På Webers sida kan du läsa mera om rökning.  http://www.webergrill.se/community/grillskola/rokning.aspx  Det går även att röka räkor på en vanlig grill men risken är att det kan bli för varmt. Här får du nog prova dig fram och kanske välja att lägga kol på ena halvan av grillen istället för på varsin sida. Lägger du sen räkorna på ett bleck så kan du lätt vända på blecket för att ”flytta om räkorna” lite i grillen. Det finns dom som röker räkor under flera timmar på väldigt låg temperatur, jag har valt att göra en snabbare variant och som tar cirka 20-25 minuter.
Den här gången använder jag Webers Smokey Mountain. Röken finns i tre olika storlekar och jag har den lilla som rymmer upp till sex kilo kött om man väljer att kanske röka högrev eller annat gott.
http://www.webergrill.se/grillmodeller/brikettgrillar/smokey-mountain-cooker-c3cc.aspx

Rökta räkor

Rökta räkor

Jag väljer en lättare rökflis till räkorna, gärna bok eller äpple. Flisen lägger jag i vatten någon timma innan det är dags att lägga in dom på kolen. När röken har nått en temperatur på cirka 150 grader så lägger jag på den avrunna flisen direkt på kolen. Det här får röken att svalna något vilket passar bra till räkorna som jag inte vill ha mera värme på än ungefär 70 grader. Under tiden flisen gör sitt måste jag ha lite tålamod och vänta in röken. Det är lätt att ha lite för bråttom, att räkorna åker in innan röken är redo. Mycket vit underbart doftande rök från grillen/röken, ja då är det dags. Smaka av en räka efter 15 minuter, mest för att få ett litet hum om hur lång tid det kan vara kvar. För hög temperatur gör räkorna sega, torra och gummiaktiga. Då är det bättre att sänka temperaturen och låta dom ligga lite längre. Det här sköter sig i stort sett själv, så
chilla, ta det lugnt och förbered några kalla såser under tiden som dom röks.

Röka räkor
Såserna är en smaksak. Familjer gillar olika. Med lite gräddfil eller crème fraiche kan du i stort sett göra vad som helst. Jag brukar göra en currysås, gräddfil, curry och lite salt, sen är det klart. Balansera curryn, tar du för mycket curry blir såsen lite besk och torr i smaken. Smaka av den så blir det toppengott! Rhode island sås, gör den själv eller köp färdig. Gör jag den själv så använder jag mig av majonnäs, chilisås, salt peppar och en skvätt vatten för att inte ha den så tjock. Vispa ihop alltihopa ordentligt. Klassikern aioli, den gillar jag bäst; 1 dl majonnäs, 2 msk olivolja, 1 pressad vitlöksklyfta. Vill du att aiolin ska smaka citron så blir det gott att bara riva ner citron zest, skalet från citronen. En del pressar ner saften också men personligen så tycker jag att aiolin blir lite för blaskig då. Nu är det i stort sett klart, servera med lite bröd.
Ibland lyxar vi till det med ett gott vin. Alkoholfritt alternativ funkar också jättebra.
http://www.systembolaget.se/dryck/vita-viner/chablis-vieilles-vignes-559501

ChablisNär jag ändå håller på och röker så passar jag på att röka en liten Brie ost. Den är väldigt god när den varm och smältande på en smörgås, toppad med lite fikonmarmelad. Hur gör jag då?
Lägg på lite ny kol på glöden, här behöver i få upp värmen i röken/grillen lite granna. Jag väljer lite kraftfullare rökflis till osten, exempelvis hickory. Rök en hel brie, annars rinner innanmätet ut. Lägg osten på ett bleck, det ger även lite fina mönster på undersidan av osten. Jag vänder upp och ner på en honungsflaska och häller på ca 1-2 dl honung på osten. Här får du tänka till lite, är det en liten rund brie som du köpt så kanske det räcker med 1 dl medan köper du en stor så häll på rikligt så det täcker ovansidan av osten. Sen finhackar du en näve färsk rosmarin och strör över honungen. Dessa ingredienser gifter sig galet gott. Röken/grillen får ticka upp till en temperatur på ungefär 110-120 grader. Glöm inte att lägga hickory flisen i vatten innan och ha tålamod så att det hinner bli en kraftig vit rökutveckling. Osten låter jag ligga i 30-40 minuter eller till det att den är mjuk.  Att tillsammans med lite ”köp ost” kunna presentera en egen rökt brie känns lyxigt och jag är stolt över en sådan prestation. Men ärligt talat, det är inte svårt, testa själv.  Brie osten går även att röka på klotgrillen, rigga grillen 50/50, kol på endast ena sidan, indirekt grill. Till osten serverar jag fikonmarmelad eller marmelad efter smak. Brie osten är lika god när den svalnat och satt sig. Fungerar toppen på frukostmackan. Ha roligt på grillen, testa och röka, fantastiskt roligt, enkelt och makalöst gott!! Smaklig måltid och så hörs vi snart igen!

Rökt brie med honung och rosmarin

Rökt brie med honung och rosmarin

Rökt Brie

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vill du prenumerera på Grillbloggen?

Om du vill ha de senast nyheterna först ska du ange din mailadress i rutan nedan. Du kan när som helst avsluta din prenumeration och din adress kommer inte skickas vidare till tredje part.

, , , , , , , ,

29 Responses to En känsla av lyx – att röka själv

  1. Carina Erikssson 24 juli, 2016 vid 15:21 #

    Jag vill gärna prenumerera på era nyhetsbrev

  2. Mia 24 augusti, 2016 vid 19:27 #

    Jag med

  3. Micke Andersson 29 augusti, 2016 vid 22:01 #

    Önskar bli prenumerant!

  4. Gun-Britt Brandts 30 september, 2016 vid 16:29 #

    Jag vill bli premuerant. Skall testa att röka räkor.

  5. Henrik Olsson 1 oktober, 2016 vid 10:53 #

    Prenumerera tack ?

  6. Sören Viklund 22 februari, 2017 vid 16:46 #

    Jag vill gärna prenumerera på era nyhetsbrev

  7. Michael Hammarström 12 april, 2017 vid 19:09 #

    Prenumeration tack! 🙂

  8. Karin Örnerkrans 28 april, 2017 vid 15:29 #

    Prenumeration tack!

  9. Billy Hjerpe 5 maj, 2017 vid 19:44 #

    Jag vill gärna prenumerera ?

  10. Mikael Persson 5 juni, 2017 vid 22:00 #

    Jag vill gärna prenumerera .

  11. Rolf402 12 juni, 2017 vid 07:32 #

    Verkar trevlig sida med sköna tips.

  12. Jocke F 15 juni, 2017 vid 09:51 #

    Om man lägger in räkorna halvtinade eller rent av frysta, är risken mindre att dom blir torra och sega då?

  13. Jocke F 15 juni, 2017 vid 09:53 #

    Jag vill också ha ert nyhetsbrev. 🙂

  14. Micke 22 juni, 2017 vid 12:57 #

    Vill gärna ha fina tips o ideer.

  15. Ulrika 25 juni, 2017 vid 09:39 #

    Vill ha nyhetsbrev

  16. Tomas lopez 23 juli, 2017 vid 11:38 #

    Interessant

  17. Christer Karlsson 28 juli, 2017 vid 18:07 #

    Jag använder tallkottar och enris funkar oxå utmärkt.
    Glöm inte att blötlägga innan

  18. Anette Lindholm 11 augusti, 2017 vid 10:38 #

    Hej! vill gärna ha erat nyhetsbrev! När man röker räkor vad är bäst att göra med räkorna då, fryst eller tinade?

    • Anna-Bell Nilsson 5 september, 2017 vid 16:52 #

      Funkar jättebra att ta dom halvtinade. Sega blir dom bara om dom går för länge och för varmt. Ursäkta det sena svaret.

  19. Jan 17 augusti, 2017 vid 12:20 #

    Ser fram emot att röka räkor och fisk

  20. Hans Aspenberg 30 augusti, 2017 vid 06:27 #

    Jag vill ha ert nyhetsbrev

  21. Helena Andren 31 augusti, 2017 vid 09:34 #

    Ja tack vill ha ert nyhetsbrev

  22. Ricard Jakobsson 5 september, 2017 vid 17:55 #

    Jag vill vara med

  23. Lena 30 juni, 2018 vid 13:22 #

    Vill gärna ha ert nyhetsbrev!

  24. Bengt Nilsson 23 augusti, 2018 vid 17:44 #

    Jag röker lite då och då, men är ingen mästare. Är intresserad av något nytt.

  25. Annie 12 oktober, 2018 vid 09:34 #

    Vill gärna ha tips på rökning!!

  26. Jan Ohlsson 25 augusti, 2019 vid 11:46 #

    Vill prenumerera

  27. Brittis Nyh 17 januari, 2021 vid 15:02 #

    Vill prenumera

  28. Tommy Boström 4 juni, 2024 vid 09:11 #

    Vill prenumera

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.