Rökt abborre från Fyrfjärden

Rökt abborre från Fyrfjärden

Pecan rökflis fick abborren att smaka gudomligt gott. Att familjen sen timmarna tidigare hade dragit upp fisken gjorde det inte sämre.  Jag säger ofta att man inte ska krångla till det, keep it simple.  Här är ett solklart exempel på hur gott det kan bli av det lilla. Efter att ha fått fyra abborrar på skärbrädan så var det dags att rensa dessa och lägga dom i kylen under en timma med lite grovsalt.

Nyfångad abborre

Nyfångad abborre

 

 

DSC_1195

Under tiden förberedde jag min WSM, Weber smokey mountain. Pecan flisen hade jag redan lagt i blöt så det var i stort sett bara att tända på. Jag använder mig av Webers tänd kuber, du hittar dom välsorterade butiker såsom Bauhaus, Elgiganten, NetOnNet med flera. Jag tror inte att jag behöver nämna att tändvätskan är en förlegad produkt?

En bra glöd, på med avrunnen flis, vattenbehållaren i röken ska fyllas på med vatten, sen är det dags att sätta igång. Det tar en liten stund innan det blir skapligt rökigt. Nu rökte vi några mindre abborrar så vi lade dom direkt på gallret och in i röken och på med locket. Googlar du på hur man ska göra så är det olika bud med olika temperaturer och olika lång tid i röken. Här får du prova dig fram och våga testa. Min temperatur låg på ca 70 grader och abborrarna fick vara kvar i röken i lite drygt en timma. Som med dom rökta räkorna tycker jag att smaken sätter sig lite extra om dom får svalna.
Dessa mellanstora små fiskar smakade helt fantastiskt gott när dom var klara. Med lätthet smaskade vi oss några stycken så där på stående fot ni vet.. Du vet att fisken är klar när ryggfenan släpper när du tar tag och drar i den.Uppäten abborre
Tanken var att göra en god toast av i alla fall en abborre. Så fick det bli, jag stekte en toast i lite smör i pannan, strimlade lite isbergssallad o lade på toasten. Det klurigaste att komma på var vad jag skulle ha för sås alternativ dressing till toasten. Något ville jag ha kände jag för att bara få till lite extra fräschör. Gräddfil hade jag i kylen så jag tog tre matskedar av det, hackade en halv näve färsk basilika och pressade en matsked citronsaft i det hela. Lite flingsalt och och vips var det fräscha tillbehöret klart. Till slut fick toasten prydas av den goda abborren. Saligt god macka. jag kände att den där mackan/toasten hade lika gärna fungerat som street food men då samma ingredienser i ett pitabröd eller ett tunnbröd. Perfekt som lätt lunch. Smaklig måltid! Har du ingen rök fungerar det lika bra att röka på en kolgrill, det viktigaste är att det finns lock på grillen och att du röker på indirekt värme. Jag hade lagt kol endast på en sida av grillen, haft på rikligt med flis och lagt på abborrarna på gallret och på ungefär 70 grader. Galet gott resultat även där.

Toast med rökt abborre

Vill du prenumerera på Grillbloggen?

Om du vill ha de senast nyheterna först ska du ange din mailadress i rutan nedan. Du kan när som helst avsluta din prenumeration och din adress kommer inte skickas vidare till tredje part.

, , , , , , , ,

En kommentar till Rökt abborre från Fyrfjärden

  1. Pelle Hellqvist 15 juli, 2018 vid 20:02 #

    Pren på nyhetsbrevet.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Facebook


Warning: Use of undefined constant php - assumed 'php' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/grillkoll.se/public_html/hem/wp-content/plugins/arscode-social-slider/fblb_slider.php on line 47