Lax på ceder planka och god dessert - igen!

Lax på ceder planka och god dessert – igen!

Så här års så hinner man knappt in i butikerna förrän man springer på alla grillprylar. Stanna upp en liten stund och kika på ceder plankorna som finns. Köp några stycken och middagen sköter sig i stort sett av sig själv. Jag köper gärna färsk lax och lägger på cederplankan. Antingen så lägger du den i filéer eller så gör du som jag gjorde, köp en hel sida. Plankan förbereder jag genom att lägga den i vatten en stund innan grillning. Laxen pepprar jag med citronpeppar och lite salt. Citronpeppar innehåller även salt så var lite försiktig med saltet. För att det från början ska se lite extra läckert ut så lägger jag gärna ut lite citron månar på fisken, det ger ju givetvis smak också.
Lax på cederplankaGrillen tänder jag upp och förbereder den för indirekt grillning. Laxen vill jag lägga i mitten på grillen och där ser jag till att temperaturen ligger på ca 150 grader. Low and slow – tålamod. Sen finns det ännu lägre temperaturer som du kan tillaga din fisk på givetvis. Läs på och testa.

DSC_1000
Storleken på laxen avgör ju givetvis hur länge den ska ligga på den indirekta värmen. Med temperaturen på ca 150 grader är den klar när den är fast i köttet. Googla om du är osäker på vilken innertemperatur råvaran ska ha. Sen köper du dig en mat termometer, dom varierar i pris men för matlagningen i hemmet behöver du inte lägga flera hundra för att få en bra.  Jag går ibland in och kollar på www.ica.se/buffe/artikel/innertemperatur/  Där finns all information som jag behöver om innertemperaturer i olika råvaror. Jag använder sällan termometer i matlagning men när det kommer till grillad kyckling till exempel så använder jag den alltid.
Lax känns lätt och fräscht en sommardag att äta. Vi passade på att woka lite färska grönsaker i webers GBS. www.weber.se Jag valde för dagen populära grönsaker som familjen gillar; broccoli, röd lök, paprika i olika kulörer och zucchini.
DSC_1001Med lite olivolja i pannan så wokar jag dessa grönsaker så att dom behåller sin krispighet, jag tycker dom är som godast när jag kan känna att tuggmotståndet finns kvar i grönsakerna. Sen är jag barnsligt förtjust i Santa Marias Pasta Rossa, den kryddan sätter så goda smaker i mycket. Jag har nämnt den tidigare men den är värd att nämnas igen.
I Pasta Rossan förenas vitlök, tomat, pepperoni-chili, med medel havsörterna basilika, oregano och rosmarin. DSC_1003
Såser är överflödiga kan jag tycka till en god lax med smarriga grönsaker, kanske lite skirat smör, eller riv ner lite citronzest i lite gräddfil, lite salt och dags att servera. Med en sådan lättsam måltid kan vi lika gärna passa på att grilla dessert.
Glöden är ju lätt att hålla vid liv under middagen. Börjar den att svalna så lägg på lite kol, lägg på locket och ha det övre spjället halvöppet, på så vis har du liv i kolen och den lär inte brinna upp för dig. Lagom till det att du ätit den goda laxen kan du gå ut och lägga på en god frukt. Jag valde idag färsk ananas och persika. En dessert du kan förbereda redan tidigare under dagen eller till och med dagen innan. Jag delade på ananasen, skar upp den i halvmånar, jag skar också bort den hårda stocken i mitten. Persikan skar i större bitar. Det blir bra om man skär fyra lika bitar runt kärnan. Att skära ner den i mindre bitar blir lätt grötigt. Rörsocker och kanel blandar jag ihop i en stor skål. Jag lägger ananasen och persikan i skålen och blandar runt alltihopa. Det får sedan står och dra ett par minuter. Jag kan här i lugn och ro ta fram glassen och tina upp den något innan serveringen. När det är dags för att grilla frukterna så vill jag ha grill temperaturen på ca 150-160 grader. Jag grillar desserten på direkt grill, det vill säga, jag lägger frukten direkt över glöden. Frukten går fort, räkna med ca 3 minuter på varje sida. Servera den nygrillade ananasen och den nygrillade persikan tillsammans med lite god vaniljglass. Tänker jag efter här så är det här riktigt enkelt, det är gott, det är överraskande och det smakar bättre från – grillen. I alla fall så här års. En riktig sommar måltid som inte kräver speciellt mycket av mig. Mums!
Njut av god mat så hörs vi snart igen.Grillad ananas

Vill du prenumerera på Grillbloggen?

Om du vill ha de senast nyheterna först ska du ange din mailadress i rutan nedan. Du kan när som helst avsluta din prenumeration och din adress kommer inte skickas vidare till tredje part.

, , , , , , , , , ,

En kommentar till Lax på ceder planka och god dessert – igen!

  1. Rune Sundbom 22 maj, 2021 vid 19:53 #

    Tack …!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.