Höstgrytan på grillen

Höstgrytan på grillen

Doftande högrevs gryta på grillen. Känslan att den fick stå utomhus och puttra gjorde dessutom att jag fick lite mera gjort ute. Att den i stort sett skötte sig själv är ett plus i kanten. Grytan går att förbereda ända in i det sista. Ibland kan det vara ganska skönt att slippa stå vid spisen när man ska ha gäster. Så här års passar det så himla bra med goda mustiga grytor och det brukar uppskattas något grymt mycket.
Högevsgryta på gång
I den här grytan tänkte jag ha vitlök, schalottenlök, köttbuljongtärning, chiliflakes, färsk ingefära, lagerblad och salt och peppar.  Jag köpte gott om högrev, ca 1.4 kg och skar ner allt i bitar. Grillen är bara o bränna på men för att det inte ska bli för hett under gjutjärnspannan så går jag på indirekt matlagning där jag ställer grytan i mellan glödbäddarna.
Börja med att bryna köttet. Har du mycket kött så bryn det i omgångar. Salta och peppra köttet under tiden du steker på det.
Har du för mycket kött i pannan så kokar det istället, här vill vi ha lite stekyta på bitarna. Häll sedan på mellan 5-8 dl vatten, smula ner en köttbuljongtärning, dela på 6 schalottenlökar och 4-5 vitlöksklyftor och lägg ner dom i grytan. Skala och skär ner den färska ingefäran, jahopp, klart..eller förresten, toppa med ett lagerblad och på med locket. Vill man ha lite mystik i grytan så lägg i en stjärnanis.

Morötter och schalottenlök

Morötter och schalottenlök

Nu får det stå och småkoka i ungefär en timma. Jag lyfte på locket några gånger och rörde om lite i grytan. Inte för att det behövs utan det var mera känslan av att få stå utomhus och känna dofterna av alla ingredienserna.. Det där skötte sig själv och jag lät grytan stå och puttra i närmare 2,5 timmar. Morötterna lade jag ner i grytan under den sista timmen. Högrev, lök och morötter

Till den mustiga grytan serverade jag faktiskt potatismos. Men istället för att ha i mjölk, smör och vitpeppar så hade jag i 2 dl grädde och 2 äggulor och lite smör förstås. Potatisen som är lätt att hantera till moset är den mjöliga sorten. Salt och lite nymalen peppar och det är i stort sett klart att servera tillsammans med lite rårörda lingon. Jag använde ungefär 1 kg potatis till 5 personer. Sen får du höfta lite med grädden och smöret, så att du får den där härliga konsistensen på moset – inte för tjockt – och inte för tunt.
Eventuellt kan du behöva reda såsen så att den inte blir för tunn. Jag använder gärna maizena mjöl, den finns både för ljusa såser och mörka såser. Maizena Fördelen med maizena är att den är garanterat klumpfri. Har du inte testat den produkten tidigare så gör det.
Nu börjar det verkligen bli klart, en mustig höstgryta med potatismos och rårörda lingon.

Mustig höstgryta

Mustig höstgryta

När jag nu ändå hade grillen på sedan ett par timmar tillbaka bestämde jag mig tidigt för att grilla dessert. Familjen och gästerna hade ingenting emot det. Det finns så mycket roliga desserter ute på nätet och ibland kan det vara skönt och bara bestämma sig för vad man vill grilla och googla på det. Jag hittade grillad ananas med passionsfruktskräm på Mitt kök som TV4 har. Grillad ananas Grillad ananas

Galet god dessert att runda av med. Jag toppade med lite jordgubbar från en annan del av världen och det är lätt att bli bortskämd med våra egna smakrika goda jordgubbar. Dom är faktiskt helt unika i sitt slag. Det här var verkligen en två rätters middag som jag kunde förbereda helt och hållet. Det kändes som att allting blev väldigt enkelt och väldigt väldigt gott. Lycka till med Din gryta eller varför inte prova min. Keep it simple och ha roligt. Laga till den utomhus, den smakar ännu bättre då. Vi hörs!!
Höst Weber

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Grytan på grillen

Vill du prenumerera på Grillbloggen?

Om du vill ha de senast nyheterna först ska du ange din mailadress i rutan nedan. Du kan när som helst avsluta din prenumeration och din adress kommer inte skickas vidare till tredje part.

, , , , , , , , , ,

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Facebook