Grillarna blev räddningen när stormen Helga slog till...

Grillarna blev räddningen när stormen Helga slog till…

Planen för fredagen var att åka ut till fritidshuset och laga något snabbt och enkelt – på spisen. Men stormen Helga hade andra planer för oss och 16.000 andra i Östergötlands län. Elen var sedan flera timmar tillbaka utslagen. Jag såg verkligen inga hinder i det utan det fick bli att tända grillarna till den där planerade pastan med lax och dill. Stormvindarna skapade dock lite andra tillvägagångssätt än tidigare. Det är sällan vi lägger på locket när vi precis har tänt upp grillen och det fortfarande brinner, men nu åkte det på. Samtidigt så tändes Webers Smokey Joe upp för att koka pastan i Webers såskastrull. Jag insåg lite sent att jag kanske hade behövt en av dom större grillarna när jag bestämde mig för att använda två kastruller. Mera vatten för att inte pastan ska gröta ihop sig. Rikligt med vatten ska användas vid tillagning av pasta.  Jag kokade upp pastan och sköljde av den med kallt vatten, för att inte få den överkokt.  Jag skulle senare ha ner den i pastasåsen så att den kallnade gjorde ingenting.
Elden tog sig bra och när glöden var tillräckligt fin så separerade jag kolen för indirekt grillning. Idén var att använda GBS  Webers wokpanna och göra pastasåsen i den. Jag ville inte ha för varmt, då det det lätt kan brännas vid och allting går för fort.
Jag vill ha harmoni i matlagningen, inte stress, det blir mycket roligare så, och i slutänden godare.Locket på brinnande kol

Smokey Joe och två kastruller

Jag lät wokpannan bli lagom varm, började sedan med att ha i 2 dl crème fraiche i pannan, ca 5 dl vispgrädde och en kruka nerklippt dill. Saltade och pepprade, vispa sedan ihop alltihopa lite försiktigt. En av familjemedlemmarna tittade skeptisk på mig när jag sa att Helga inte var något hinder utan att vi kör pastan på grillen… ”Jaha, sa han, men hur ska du får pastan så där krämig och fin? Det går ju inte…” Jasså sa jag, går inte det? Nu är det bara att låta pannan vara och låta det sjuda upp ett par minuter, lägg på locket så länge. Redan efter ett par minuter börjar crème fraichen och grädden att koka ihop och i och med det så tjocknar den, och då är det dags att lägga ner laxen.

Wokpannan med creme fraiche, grädde och dillLax och färsk dill
Lax bitarna lägger du ner lite försiktigt och vänder sedan runt dom med till exempel en träslev. När jag tidigare hade skurit bitarna, saltade jag och svartpepprade dom, inget annat. Det är ju givetvis en smaksak. Du tar vad som faller dig in och vad som kan passa just för dagen/kvällen. På med locket nu och låt såsen med laxen sjuda en stund. Det här tar bara 5-10 minuter – som längst. Krämigare än så här kan det knappast bli. Vänd försiktigt ner den kokta pastan efter ett par minuter,  Känner du att allting börjar bli klart, till både färg och konsistens så kan du stänga både överspjäll och underspjäll på grillen. Wokpannan som är av gjutjärn kommer att hålla pastan och pastasåsen varm – länge.

Laxen i pannan

Det häftiga med att tillaga pastan på grillen var den häftiga smaken som uppstod. Smaken av det rökiga, grillade.. Om man tänker efter så sätter sig mycket av smakerna i maten så fort du lägger på locket. Den här måltiden tog mig ungefär 30 minuter att tillaga, och då är grillarna grillklara när jag börjar med råvarorna.. Till middagen använde jag Barillas pasta och lite vitt bröd. Just Penne Rigate är väldigt tacksam när man ska vända ner den i en pastasås som står och puttrar. Fusilli, Tortiglione och Farfalle fungerar också toppen bra. Laxpasta börjar bli klar
Smaklig måltid!!! Toppa den färdiga pastan med lite flingsalt och några drag med svartpepparkvarnen. Riven ost är överflöd. Möjligtvis en eller några dillkvistar som garnering. Galet gott!!! Färdig krämig pasta Trevlig Helg!!

 

 

 

 

 

Vill du prenumerera på Grillbloggen?

Om du vill ha de senast nyheterna först ska du ange din mailadress i rutan nedan. Du kan när som helst avsluta din prenumeration och din adress kommer inte skickas vidare till tredje part.

, , , , , , , , , , ,

Inga kommentarer ännu.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.