Duka ute och njut av grillspettet

Duka ute och njut av grillspettet

Grillspett är enkelt att göra, smakar fantastiskt bra och det går att förbereda. Redan i april presenterade jag enkla grillspett.
Det är värt att göra ytterligare ett inlägg, det är somrigare nu och smakar ännu bättre bara genom att kunna duka utomhus, sitta där och njuta.
Du väljer själv om du vill marinera bitarna innan du trär dom på spettet eller om du vill sätta dom på spettet direkt och krydda med lite rub. Oftast handlar det om vilken tid jag vill lägga på att förbereda middagen.
Inför kvällens middag valde jag att marinera bitarna i lite olivolja, soya, sambal olek och pepparmix eller bara grillkrydda. Till spetten valde jag fläskfilé, kycklingfilé och isterband. Grönsakerna kör jag hela vid sidan om.
Nu är ju smaken olika och en del föredrar att bara ha kyckling på sitt spett och det är ju egentligen bara att fråga. Att använda isterbandet eller frukostkorven som ”stopp” på spetten är perfekt. Har du inte provat isterband på grillen innan så gör det. Smakerna blir fantastiska!
Har du tiden, varför inte lägga dom i marinad kvällen innan? Det enda som kvarstår är att trä på bitarna och lägga spetten på grillen.
IMG_0384Grillspetten grillar jag på direkt grill med viss försiktighet. Jag vill ha den krispiga grillytan utan att det blir bränt.
Jag vänder på spetten med jämna mellanrum för att få den jämna grillytan och färgen.

Grönsakerna lägger jag på samtidigt som spetten. Det blir perfekt i tid, grönsakerna blir inte övergrillade och jag gillar när det fortfarande finns tuggmotstånd  kvar i paprikan och löken. Tomaterna på kvist blir söta och goda och inte heller så varma som dom lätt blir t.e.x. i ugnen.

IMG_0385

Till grillspetten serverar jag ofta tzatziki. Jag använder matlagnings yoghurt, skalar en gurka eller en halv beroende på hur många det blir till bords.
Mat Yoghurt
Jag tar gärna ur kärnorna ur gurkan då jag tycker att tzatzikin blir för vattnig annars. Oftast så skär jag gurkan i små bitar eller använder mig av ett rivjärn. Använder jag rivjärnet så grovriver jag och kramar ur vattnet, det blir lätt mer vattnigt på så sätt. Vitlöken pressar jag ner i yoghurten, saltar lätt och pepprar något med svartpeppar. Något som är väldigt gott om du vill har lite mera sting i din tzatziki är att ha i lite chiliflakes, en tzatziki utanför boxen.
Annat som funkar väldigt bra är dom olika chutneys som finns att köpa eller om man vill göra dom själv. Det senaste jag köpte var Mango Chutneys Spicy Bengal. Spicy Chutney Galet bra och gott. Dom feta såserna är lätt att välja bort om man vågar testa lite nya tillbehör. Keep it simple och ha roligt i köket! Det blir en smakupplevelsen med blandningen av sött och kryddstarkt kött/fisk/fågel.

Vill du prenumerera på Grillbloggen?

Om du vill ha de senast nyheterna först ska du ange din mailadress i rutan nedan. Du kan när som helst avsluta din prenumeration och din adress kommer inte skickas vidare till tredje part.

, , , , , , , , , ,

En kommentar till Duka ute och njut av grillspettet

  1. Dick 28 maj, 2016 vid 00:25 #

    senast nyheterna

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.