Lång helg - mycket grill!

Lång helg – mycket grill!

 

Helgen kändes som semester, första riktiga långledigheten sedan jul/nyår. Att det sedan är ljust ute ända fram till 19.45 och fåglarna kvittrar är helt fantastiskt! Påsken låg tidigt i år och vi laddade med att måla äggen. DSC_0256


En perfekt långhelg att fixa och röja runt huset och göra måltiderna enkla och fantastiskt goda. Inget av det vi ordnade på grillen krävdes speciellt mycket av mig under helgen. Salt och peppar, chiliflakes, olja, soya, grillkrydda eller egen sammansatt rub. Rikligt med goda grönsaker och en gnutta tålamod. Några grillar kan vara bra att ha, eller egentligen, har du en grill så kommer du långt. Vi lyxade till det lite i helgen så vi laddade upp med förrätter och varmrätter. Vi hann faktiskt även med att grilla dessert. Men vi kör igång med långfredagen där vi startade upp med grillad halloumi och Mickes salsaröra. Enkelt, skär halloumin i centimeter tjocka skivor, pensla på lite olivolja och använd ett grillbleck när du grillar. Då slipper osten smälta bort alltför mycket. Halloumi med salsa

Salsan är enkel och går relativt snabbt att göra. Till 4 personer använder jag 2-3 tomater som jag skär i tärningar, hacka en halv röd lök, skär ner en nektarin och pressa saften ur en citron. Häll över 1 dl chilisås, Heinz eller Felix, en sådan typ av chilisås. Mortla eller köp färdig pepparmix. Salta och krydda på ordentligt,  och vill du ha lite extra sting i salsan så har du i lite sambal olek efter smak. Friskt och fräscht till den något knapriga grillade halloumin. I helgen så missade vi faktiskt att köpa nektarin så bytte ut den mot 2 ananas ringar, det fungerade lika bra.

Varmrätten då, vi hade verkligen laddat upp med grönsaker. Men till den goda oxfilén vi hade tänkt grilla på använde vi bara grön paprika och körsbärstomater på kvist. Inget krångligt där heller, lite olivolja på grönsakerna, salta lite och lägg på grillen. Tomaterna kan gott och väl ligga lite vid sidan om på indirekt värme medan paprikan kan du lägga direkt på hettan, i alla fall till en början. Paprika på grillen

Dottern ville ha lite potatis till maten så det fick bli färskpotatis på grillen vilket inte tar så väldigt lång tid. Många kör potatisen i foliepaket och det kan du ju göra om du vill, med lite smör, dill och flingsalt. Jag använder gärna Webers lilla form.http://www.spangajarn.se/weber/grilltillbehor/weber_style_grillform_till_gronsaker_liten_6481 Den fungerar precis lika bra till potatis som till grönsaker. Potatisen tar ju lite längre tid än alla andra grönsaker så på med lite god olivolja och lite flingsalt, ställ formen indirekt på grillen. Vill du ha lite mera färg på potatisen så kan du i slutet ställa den direkt på hettan men se till att skaka runt potatisen så dom inte bränns. Oxfilén tar inte så många minuter om man vill ha den som jag, något blodig. Här har var och en fått se ut sin bit. Kan krångla till grilltiderna lite med med känsla, som i köket så fixar man det galant. Keep it simple!! Tänk inte så mycket utan ha med själen i matlagningen så löser sig det mesta – oftast. Ha på lite lite olja, salta och peppra och lägg köttet direkt på hettan. MiddagOxfilé och tomater

Min man ordnade under tiden till med en god pepparsås som jag tror även Micke ligger bakom. (ni vet han bakom salsaröran) Hemligheten bakom den, ja det får jag fråga honom om, den doftar fantastiskt, han kokar/sjuder den till och med i en Weber kastrull – på grillen givetvis. Jag återkommer inom kort med den goda fortsättningen på den här långa sköna helgen och jag hoppas på att jag kan få hemligheten bakom den goda pepparsåsen. Ha roligt bakom grillen/spisen och krångla inte till det för mycket, det behövs inte..

YatzyChilla ner efter middagen med ett parti yatzy, skön avkoppling.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vill du prenumerera på Grillbloggen?

Om du vill ha de senast nyheterna först ska du ange din mailadress i rutan nedan. Du kan när som helst avsluta din prenumeration och din adress kommer inte skickas vidare till tredje part.

, , , , , , , ,

En kommentar till Lång helg – mycket grill!

  1. Lars Thür
    Lars Thür 8 april, 2015 vid 08:32 #

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Facebook