Chevrétoast, Grillspett och lite till...

Chevrétoast, Grillspett och lite till…

Många äter givetvis påskmat på påskafton men vi valde bort det i år och gav oss på en enklare variant som resulterade i mindre tid vid grillen/spisen. Vi tänkte oss nog en liten vår buffé vid ett senare tillfälle i år. Grillen åkte på givetvis, vackert väder och vårkänslan infann sig tidigt på påskafton som bjöd på värmande sol. Grill känslaJag hade köpt en bit Chevré ost som vi, min man och jag  preparerade på varsin toast. För att den ska bli lite extra smarrig så ringlar jag gärna över lite honung på brödet innan jag lägger på den 1,5 cm tjocka ostskivan. Chevré osten skär du enklast genom att skölja av en bra kniv under varmt/hett vatten. På så vis kommer du igenom osten utan att den smular sig eller går sönder. Toasten lade jag sen på ett grillbleck som jag oljar in lite lätt med en pensel. Återigen använder jag ett grillbleck så att inte alltför mycket ost går till spillo när den börjar smälta, in i grillen på indirekt värme till det att den fått lite färg och börjar smälta.Chevré Chevré o ruccola

När osten fått den fina färgen efter din egen smak så lyfter du upp toasten, placerar den på en tallrik, ringlar ytterligare lite honung och garnerar med lite rucola, enkelt, snabbt och väldigt smarrigt. Jag lovar att det är lätt att ta ytterligare lite honung på den goda milda osten. MUMS.

Varmrätten för dagen förberedde jag under dagen med att skära upp kycklingfiléer, fläskfilé och isterband. Bitarna kan du skära hur du känner att du vill ha dom för att vara lämpliga till ett grillspett. Ibland gör jag små kycklingspett och då främst om jag vill ha dom till en buffé. Oftast gör jag dom då med lite olika smakvariationer vilket är roligt och inte krångligt. Men det kan vi ta när det är dags för dom små spetten. Nu istället blev lite rejäla bitar, 2 kycklingbitar, 2 fläskfilébitar och 2 bitar av en isterband på varje spett. Byt ut isterbandet mot vanlig tjockkorv eller chorizo om du föredrar det.  Jag väljer att lägga köttet i lite marinad på olja, soja, grillkrydda, pressad citron, lite honung, salt och peppar och hackad färsk chili. Vad känner du för idag? Ett grillspett och dess smaker kan överaska från gång till gång.

Grillspett weber

Grillspetten lade vi direkt på grillen på härlig hetta. Här väljer vi att inte ha några grönsaker på spettet då grönsakerna oftast blir klara lite tidigare beroende på vad du har valt för kött på grillen. Vi känner att fiskspett kan fungera bättre tillsammans med grönsaker, annars gör vi gärna grönsaksspetten för sig. Enkelt blir det också, att göra ett lökspett, ett champinjonspett, ett paprikaspett etcetera. När allt är klart kan man kombinera sin egen tallrik med grönskaer och ta lite av varje. Supergott.

grillspett in fire

Löjligt gott som Frederik Zäll (Eskobar) brukar beskriva löjligt enkla och goda saker, vare sig det är dryck eller mat och här kan jag bara hålla med. Löjligt goda och enkla grillspett. Grönsaker till är det enda som behövs till den här anrättningen och ett gott vin om man för kvällen vill ha det. Vi valde påskaftonen till ära att dela på en flaska Amarone Castelforte, det goda vinet passade både till förrätten, varmrätten och till lite ost och kex. Det gäller att inte ha bråttom med vare sig mat eller vin en sådan här kväll, men vi kände att vi inte hade några tider att passa så vi drog verkligen ut på det hela, risken är ju annars att man blir alldeles för mätt. Njut av helheten, ta det lugnt, känn smakerna, lukta in dofterna och njut. Ha roligt och keep it simple för det behöver verkligen inte vara svårt eller krångligt.Saint Agur o Amarone

 

Vill du prenumerera på Grillbloggen?

Om du vill ha de senast nyheterna först ska du ange din mailadress i rutan nedan. Du kan när som helst avsluta din prenumeration och din adress kommer inte skickas vidare till tredje part.

, , , , , , , , ,

Inga kommentarer ännu.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.