Kyckling med inslag av äpple och wokade grönsaker

Kyckling med inslag av äpple och wokade grönsaker


Tittar jag i backspegeln så har det varit galet intensiva veckor den senaste tiden. Nu tror jag att det ser ut så för många den här årstiden. Förberedelser med det mesta, trädgårdsmöblerna ska ut om dom inte redan är ute, grillar, baler, studenten, skolavslutningar, semesterplaneringar osv. Sen är det viktigt att luta sig tillbaka och bara få känslan att våren är här på fullaste allvar med de dofter som det innebär.

Jag gjorde slag i saken häromdagen med familjen och grillade kyckling på kycklinghållare. Till det wokade vi lite grönsaker på Webers nya GBS (Grill BBQ System) http://www.webergrill.se/

Kyckling på kycklinghållare

Kyckling på kycklinghållare

Jag valde att krydda kycklingen med enkla kryddor. Till en början så stoppade jag in lite färska kryddor inne i kycklingen, jag saltade lite och pressade även i lite citronsaft. De färska kryddorna jag använde var timjan och oregano. Utsidan gned jag in den vanligaste grillkryddan som går att köpa. Den är så pass god att man kan använda den till det mesta. Godast är ju givetvis att göra sin egen rub. Här finns inga begränsningar förutom fantasin. Sätt din egen smak beroende på vad du vill använda den till. Våga prova och skaffa dig inspiration på nätet, vänner, böcker eller broschyrer. Våga även att testa de olika rökspånen som finns. Till kycklingen förberedde jag lite äppelspån som jag lade i vatten innan. Att jag lägger dom i vatten beror på att jag inte vill att spånen brinner upp. Jag valde att köpa lite större äpple ”träbitar” till kycklingen som jag visste skulle vara inne i grillen ungefär en timma. Med det valet fick jag en mild rökig smak på kycklingen samtidigt som det doftar helt galet gott medan jag står och tillagar maten.

Vi har skaffat oss några Weber grillar under åren så här passade vi på att woka lite grönsaker i Webers GBS system som passar bra till 57:an och gasgrillen Genesis.

Weber grillar

Medan kycklingen gick på lite låg värme, ca 150 grader under ungefär 60 minuter så hettade vi upp grillen bredvid till betydligt hetare, ungefär 220 grader. Wokpannan  (GBS) placerade vi i grillen och lät den bli het innan vi hällde på ungefär en matsked olivolja innan grönsakerna åkte i pannan. Grönsakerna tar ju bara ungefär 10 minuter att woka till om man vill ha krispigheten kvar i paprikan, löken, sparrisen eller vad du väljer att ha i. Det funkar ju att även skiva ner lite potatis bland grönsakerna. Så tänk på att inte börja för tidigt med grönsaker, då blir dom onödigt mjuka och lite ledsna.

Toppa alla dom här härliga grönsakerna med lite flingsalt och Santa Marias Pasta Rossa!

Wok grönsaker

Det behöver inte vara krångligare att fixa till en god middag eller varför inte äta det till lunch en lördag eller söndag eller som nu när semestern närmar sig, precis när som helst. Kyckling hållaren fungerar ju så att man kan hälla i lite vätska i själva ”muggen” som man sätter kycklingen på. Det är verkligen en smaksak. En del använder öl, vin, cola, vatten och buljong eller som jag vatten och massa goda kryddor i ”muggen” det hela blir en god buljong efter hand kycklingen tillagas.

Det här kan du sen använda till en god sås om du silar bort lite av dom tillsatta färska kryddorna. Vispa ner lite vanlig vispgrädde och smaka av. Galet gott – igen!!

Titta lite vad som passar dig, det finns kycklinghållare som behåller all vätska och goda kryddor som i en gryta, sen finns kycklinghållaren där vätskan endast stannar i ”muggen” och på den kan du samtidigt som du grillar kycklingen grilla på lite grönsaker runt omkring utan att dom blir kokta i vätska. Ha roligt nu under vårveckorna, och våga prova nya saker, det är galet roligt att bjuda på smaker som är nya för alla kring bordet.

Vill du prenumerera på Grillbloggen?

Om du vill ha de senast nyheterna först ska du ange din mailadress i rutan nedan. Du kan när som helst avsluta din prenumeration och din adress kommer inte skickas vidare till tredje part.

, , , , , , , ,

3 Responses to Kyckling med inslag av äpple och wokade grönsaker

 1. Lars Thür
  Lars Thür 12 maj, 2015 vid 09:07 #

  Vem är jag?

 2. Grillkoll
  Grillkoll 12 maj, 2015 vid 10:10 #

  Läs om mig här Lars Thür http://grillkoll.se/hem/grillmastare-semifinal/

 3. Lars Thür
  Lars Thür 12 maj, 2015 vid 13:40 #

  Jag trodde Grillkoll var ett kollektiv idag, likt Black Army eller Humanisterna…

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.