Att tillaga julskinkan i grillen kan kanske kännas lite konstigt, grillen är ju inpackad i förrådet och en traditionell julskinka kokar eller ugnsbakar man, därmed basta. För er med lite mindre inrutade traditioner kan vi verkligen rekommendera BBQ grillad julskinka, och varför ställa undan grillen, grillat är precis lika gott året om. I det här fallet rökes skinkan med körsbär, som ger en sötaktig lätt rökarom. Men vill man ha en traditionell skinka ska man inte använda något rökvirke utan tillaga den ”low & slow” i din grill med lock. Helst av allt ska du rimma din skinka själv, vilket ger klart bäst resultat. Speciellt om du får tag i en ekologisk skinka av högsta kvalitet. Jens Linder har stenkoll på våra mattraditioner och ni kan kolla in hans tips på att rimma sin egen skinka genom att klicka här. I det här fallet använder vi en färdigrimmad skinka för enkelhetens skull.
-
- Förberedelsetid
- Minuter
- Svårighetsgrad Avancerad
Recept Betyg
- (3.5 /5)
- 10 ratings
Ingredienser
- 1 rimmad skinka med valfri vikt (OBS! Ej förkokt)
- Senap
- Ströbröd
Instruktioner
- Lägg julskinkan i kallt vattenbad i ca 60 minuter för att dra ut lite av sältan från rimmningen. Färdigrimmad skinka har en tendens att vara för salt.
- Ställ en aluminiumfoile form i grillen, direkt under den plats där skinkan ska ligga. Häll i lite vatten i formen, ca 2-3 cm.
- Ta upp skinka ur vattenbadet och torka av den väl, låt svålen och nätet sitta kvar.
- Häll i askgrå briketter i grillen för indirekt grillning och lägg skinkan på plats med digitaltermometern istucken. Om du vill få en lätt röksmak på skinkan lägger du på blötlagt rökspån på briketterna och fortsätter med det tills skinkan nått 40 grader i kärnan.
- å med locket och sen gäller det att försöka hålla så jämn temperatur i grillen som möjligt. Optimal temp ligger på 110 grader, men då får du också räkna med att det kommer ta tid att få skinka klar.
- Fyll på med tända briketter när tempen börjar sjunka i grillen. Om du inte har en termometer i din grill kan du använda en vanlig digital köttermometer och lägga på gallret intill skinkan.
- När skinkan nått upp till 65 grader tar du ut den och låter den vila i inte helt tätförslutande folie i minst 30 minuter (temperaturen fortsätter stiga under tiden)
- Värm ugnen till 200 grader för griljeringen
- Ta bort nätet och skär bort svålen
- Pensla på rikligt med senap på svåldelen och sikta ströbröd över
- Stoppa in skinkan i ugnen ca 10-15 minuter eller tills ytan är gyllenbrun.
Betygsätt detta recept
10 personer har betygsatt detta recept
Snittbetyg
Inga kommentarer ännu.